Bakalar: Upaljena je crvena lampica, hoće li izbori opet biti odgođeni

M. R. S.
Bakalar: Upaljena je crvena lampica, hoće li izbori opet biti odgođeni
Foto: Screenshot / Sa sjednice CIK-a

Centralna izborna komisija BiH uputiti će dopis Vijeću ministara BiH i tražiti donošenje posebne odluke kojom bi se osigurala sredstva za održavanje lokalnih izbora u našoj zemlji, zakazanih za 15. novembar.

Kazao je ovo Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da će ovo zatražiti s obzirom na medijske istupe članova Vijeća ministara da se posebnom odlukom može osigurati finansiranje izbora.

"To će biti zadnji pokušaj da institucionalno riješimo situaciju. Sada nemamo budžeta institucija BiH. On treba ići na usaglašavanje. Koliko će to trajati, dan, dva, pet ili mjesec, ne može se reći", kazao je Bakalar.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je budžet BiH za ovu godinu u jednom tekstu, a Dom naroda ga je jučer usvojio u drugom tekstu, te će budžet morati ići na usaglašavanje.

"Ljudi su na izmaku snaga. Nemamo ljudi. Prolaze rokovi javnih nabavki. Ako krajem mjeseca ne budemo imali novac na računu, neće se moći ići u štampanje glasačkih listića, nećemo imati spreman izborni materijal za 15. novembar", istakao je Bakalar.

Samim tim, postojala bi mogućnost da lokalni zbori ponovo budu odgođeni. Prvobitno su bili planirani za 4. oktobar, ali su, također zbog neusvajanja budžeta, pomjereni za 15. novembar.

"Dovedeni smo pred zid. Upaljena je crvena lampica što se tiče izbora 15. novembra", rekao je Bakalar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije