Nermin Nikšić: Naivno je povjerovati kako je ovo hir HDZ-a, za koji SDA nije znala

Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: Naivno je povjerovati kako je ovo hir HDZ-a, za koji SDA nije znala
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu uz amandmane delegatkinja HDZ, čime je usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Tim povodom oglasio se Nermin Nikšić, lider SDP-a.

"Dakle, budžet mora ići na usaglašavanje što je prolongiralo njegovo donošenje. Očekujem da se oglase DF i SDA i da optuže mene i SDP zato što je, pored ostalih, i glasovima delegata iz SDA omogućeno da se u budžetu osigura novac za kupovinu nove opreme, npr. novih Audija za rukovodstvo Parlamenta", poručuje Nikšić.

Dodaje da će biti interesantno vidjeti koji će Dom pobijediti i kakav će na kraju izgledati budžet.

"Još jednom se pokazuje sva bahatost Bakira Izetbegovića i SDA kada su javnost uvjeravali kako je svejedno da li SNSD i HDZ imaju po 3 ili 4 delegata, dakle svejedno je imaju li zajedno 6 ili 8 u Domu naroda. Naravno da nije svejedno nikome osim SDA, vjerujem čak ni DF-u, jer je jasno da ovakav odnos snaga odgovara samo koaliciji SDA-HDZ-SNSD", piše prvi čovjek SDP-a.

"HDZ i SNSD mogu mirno razvaljivati državu jer su to i obećali svojim biračima, a SDA ima razlog da im popušta navodno zbog višeg interesa. Naivno je povjerovati kako je ovo hir HDZ-a, za koji SDA nije znala. Odavno je to dobro uigrana ekipa. Mogu da povjerujem kako DF nije znao jer oni ne mogu učestvovati na razgovorima", dodaje Nikšić.

Ističe da "Bakir, Mile i Dragan Bosnu i Hercegovinu tretiraju svojim izbornim plijenom" i postavlja pitanje "kako li se osjećaju predstavnici međunarodne zajednice koji su do prije par dana hvalili liderstvo i postignuti sporazum vladajućih".

"Kako to izgleda u praksi svi smo se mogli uvjeriti. Bez obzira na njihove planove demokratiju u Bosni i Hercegovini ipak nećete staviti u karantin", zaključuje Nermin Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije