Izetbegović: Nisu nas natjerali da oborimo budžet, kao da žele pomaknuti izbore

Fena
Izetbegović: Nisu nas natjerali da oborimo budžet, kao da žele pomaknuti izbore

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas da vjeruje da će komisije uspjeti usaglasiti dvije verzije teksta zakona o budžetu, te u konačnici doprinijeti da se budžet usvoji.

"Nisu nas natjerali da oborimo budžet i podržali smo ga isključivo zbog toga, faktički da održimo na životu šansu da bude usvojen, odnosno da se izbori jesenas i održe. Mada naravno nikako nismo bili za amanandman kojim je 754.000 KM premješteno sa stavke koja se odnosi na ekonomsku pomoć, odnosno uklanjanja ekonomskih šteta izazvanih pandemijom koronavirusa, a u svrhu nabavke u PSBiH", izjavio je Izetbegović nakon izglasavanje državnog budžeta uz šest amandmanana današnjoj sjednici Doma naroda, zbog čega ovaj tekst mora ići na usaglašavanje jer je usvojen u različitom obliku nego u Predstavničkom domu.

Izetbegović je kazao da misli da će se kroz proces usaglašavanja i ta stvar riješiti i da neće doći do toga da se takav amanman realizuje.

"Ukoliko bude prihvaćen takav amandman, a nadam se da neće i da ćemo ga ukloniti kroz proces usaglašavanja, ono što ja mogu garantovati jeste da moj i kabinet Zvizdića, odnosno nas Bošnjaka u kolegijima neće potrošiti niti jedne marke iz sredstava od tog amandmana. Niti ćemo nabavljati nove automobile niti ulagati sredstva u obnovu ureda", istakao je Izetbegović.

Prokomentirao je da imenovanja nisu toliko bitna kako se to predstavlja, dodajući da bi naravno bošnjačka strana htjela da bude predstavljena u fiskalnom segmentu, odnosno da budu u Upravi za indiretno oporezivanje, te da će pokušati kroz dogovore da dođu do te pozicije, ali to ne efektira ni na koji način donošenje budžeta.

"Ja se bojim da su neki drugi razlozi, kao da se žele pomaći izbori. Sve je to čudno, bojim se da ima toga, nezadovoljstva sastavom CIK-a da se izbori pomaknu na proljeće, ali to su sve pretpostavke", kazao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije