DF: Dodatno usaglašavanje budžeta je HDZ-ov mehanizam blokade izbora

Radiosarajevo.ba
DF: Dodatno usaglašavanje budžeta je HDZ-ov mehanizam blokade izbora
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, Demokratska fronta

Demokratska fronta (DF) smatra da su delegati u Domu naroda koji dolaze iz HDZ-a amandmanskom procedurom i s tim povezanim manipulacijama, svjesno izdejstvovali guranje prijedloga budžeta na dodatno usaglašavanje, te time načinili još jedan korak u prolongiranju izbora s ciljem njihovog sprječavanja.

"Jasno je da je namjera bila stvoriti različite vrste teksta prijedloga budžeta institucija u dva parlamentarna doma s ciljem dodatnog usaglašavanja. Samo prolongiranje usvajanja budžeta, koji u ovom slučaju ne može biti usvojen do sredine avgusta, dokazuje da je krajnja namjera HDZ-a, pomenutim razvlačenjem, u potpunosti onemogućiti izbore.

Time se pokazuje da HDZ u kontinuitetu vrši udar na demokratski institut izbora i produbljuje političku krizu iz svojih stranačkih interesa a na štetu građana i države", poručuju iz Demokratske fronte.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. S obzirom na to da je tekst budžeta usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojio Predstavnički dom, bit će potrebno formirati komisiju za usaglašavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije