Predstavnici vlasti KS posjetili jedinu prašumu u ovom kantonu

4
Radiosarajevo.ba
Predstavnici vlasti KS posjetili jedinu prašumu u ovom kantonu
Foto: Vlada KS / Obilježen svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo obilježen je danas posjetom Ravnoj Vali, koja se nalazi na području između planina Igmana i Bjelašnice, i jedina je prašuma u našem kantonu.

„Riječ je o jedinstvenom primjeru prašume, netaknute prirode u kojoj čovjek nije imao nikakvu, osim naučnu, intervenciju“, istakao je u svom pozdravnom obraćanju dekan Šumarskog fakulteta prof.dr. Ahmet Lojo.

Ministar privrede KS Adnan Delić je rekao da se ovakvim manifestacijama želi skrenuti pažnja na važnost prašuma, ali i na potrebu unapređenja i zaštite cjelokupnog šumskog ekosistema.

„Bosna i Hercegovina je zemlja vrlo bogata biološkom raznolikošću. Nalazi se među prvih pet zemalja u Evropi s visokim brojem endemskih i reliktnih vrsta, kao što je i ova naša prašuma. Ipak, uprkos toj biološkoj raznolikosti, paradoksalno je i poražavajuće da naša zemlja ima tek oko 2% teritorije pod zaštitom i nalazi se na samom dnu na evropskoj listi zaštićenih područja“, kazao je ministar Delić.

Obilježen svjetski dan zaštite okoliša - undefined

Ravna Vala je smještena na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnica. Drvna masa te prašume znatno je veća od okolnih šuma, a visina pojedinih stabala je 40 metara. Rasprostranjena je u visinskom intervalu između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine s dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom. U prašumi Ravna Vala, osim drugih divljih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini.

„U prašumi je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija kao što je sječa, odvlačenje iz šume starog, palog drveća, branje šumskog bilja i slično. Kad neko stablo padne pod uticajem snijega i vjetra ili od starosti, ono ostaje u prašumi“, istakao je dekan Lojo.

Obilježen svjetski dan zaštite okoliša - undefined

Kako su istakli predstavnici struke s fakulteta i „Sarajevo – šuma“, dopušteno je samo provoditi naučno-stručna istraživanja, uz saglasnost nadležnog preduzeća, te aktivnosti praćenja stanja i promjena koje direktno mogu kazati u kom smjeru idu klimatske promjene na našim prostorima.

Organizator današnje manifestacije bilo je preduzeće „Sarajevo – šume“, a manifestaciji su prisustvovali i načelnici općina Novo Sarajevo i Trnovo Hasan Tanović i Ibro Berilo, direktor JU "Zaštićena prirodna područja KS" Osman Delić, te politički direktor NiP-a Kemal Ademović i zastupnica Skupštine KS Bibija Kerla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije