Fond za zaštitu okoliša FBiH / Sretan Vam 5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša!

05. 06. 2020. u 08:55:00 Promotivni tekst

Shares: 10

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava u više od 140 zemalja svijeta, ove godine pod sloganom “It’s Time For Nature” u fokus je stavio biodiverzitet, odnosno, poziv na učešće u borbi protiv ubrzanog gubitka biljnih i životinjskih vrsta, kao i degradacije njihovih staništa.

Prema izvještajima naučne zajednice, pet je osnovnih razloga gubitka biodiverziteta: promjene u korištenju zemljišta, prekomjerna eksploatacija biljnih i životinjskih vrsta, klimatske promjene, zagađenje i invazivne vrste.

Fond za zaštitu okoliša FBiH zauzima mjesto jednog od nositelja izrade informacionog sistema koji za cilj ima neprestano unapređenje znanja o biodiverzitetu, dijeljenja informacija sa pojedincima i organizacijama koje su direktno i/ili indirektno vezani za oblast biodiverziteta i aktivno sudjeluju u aktivnostima zaštite biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Zajedničkim naporima i trudom, možemo ne samo da pronađemo put lagodnog života jedni sa drugima, već i u harmoniji sa prirodom. Pozivamo građane da svijest o zaštiti biodiverziteta podignu na viši nivo i doprinesu zaštiti biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa. Naša priroda i naša budućnost ovise jedno o drugom.

Sretan Vam 5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša!

NEMA KOMENTARA