Erdogan priredio svečanost: Zaštita okoliša i širenje zelenila je naš posao

0
Radiosarajevo.ba
Erdogan priredio svečanost: Zaštita okoliša i širenje zelenila je naš posao
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da je izdao potrebne naredbe i da će problem pjenušave sluzi na priobalnim površinama Mramornog mora biti riješen.

U Istanbulu je održana ceremonija povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, a putem videolinkova turski predsjednik Erdogan je svečano otvorio više završenih projekata iz te oblasti, uključujući izgradnje nacionalnih vrtova, donacije vozila za odvoz smeća i bicikala te postrojenja za prečišćavanje vode, piše Anadolu Agency.

On je u obraćanju prisutnim istakao da su zelene površine i nacionalni vrtovi izuzetno važni za čist zrak i zdravlje ljudi, baš kao što su u jeku pandemije važne i bolnice.

Uređenjem nacionalnih vrtova krunišemo projekte i usluge koje radimo u oblasti zaštite okoliša“, kazao je Erdogan.

Ističući kako su zelene površine u svim turskim gradovima povećane, Erdogan je kazao da Turska nastavlja pošumljavanje i širenje tih površina.

Nacionalni vrtovi su velike zelene površine koje mještanima turskih gradova nude mogućnost šetnje i rekreacije uz korištenje bogatih sadržaja tih prostora, a Erdogan je danas kazao da će ti vrtovi biti korišteni i kao sabirni centri u slučaju prirodnih katastrofa.

Zaštita okoliša i širenje zelenila je naš posao. Dodatno ćemo intenzivirati sadnju stabala širom Turske“, poručio je Erdogan i dodao da je u toku priprema i plana biciklističke mape Turske i da će ta zemlja tako biti spojena sa Evropskom biciklističkom mrežom staza.

Spasit ćemo naša mora i od ove pjene, počevši od Mramornog mora. Izvor problema s pjenom u Mramornom moru su vode koje se bez prečišćavanja puštaju u more“, kazao je Erdogan.

On je kazao da će taj problem biti riješen u saradnji Ministarstva okoliša i urbanizma i svih relevantnih univerziteta.

Erdogan je također kazao da je u Turskoj u proteklih 19 godina sa 15 na 90 povećan broj velikih postrojenja sa sakupljanje i preradu čvrstog otpada i da ta postrojenja pružaju usluge za 70 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije