Erdogan objavio: Turska otkrila 135 milijardi kubika plina u Crnom moru

0
AA
Erdogan objavio: Turska otkrila 135 milijardi kubika plina u Crnom moru
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je brod za sondažna istraživanja “Fatih“ u Crnom moru otkrio nove rezerve od 135 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Turski predsjednik Erdogan je prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene luke Filyos i tom prilikom saopćio dobru vijest o pronalasku nove rezerve plina u bušotini Amsara-1 u oblasti Sakarye.

“Rezerve prirodnog gasa koje smo do sada otkrili u Crnom moru iznose ukupno 540 milijardi kubnih metara, a naši timovi nastavljaju istraživanje“, kazao je Erdogan i dodao da se od istraživača sa Crnog mora očekuju nove dobre vijesti.

Erdogan je kazao da Turska planira u tri faze izvlačiti prirodni gas iz Crnog mora na kopno, a da je prva etapa izgradnja proizvodnih kapaciteta na dnu mora.

“Druga faza će biti postrojenja koja će ovdje na kopnu prerađivati i za upotrebu spremati taj gas. Treća faza je gasovod kojim će biti spojena ta postrojenja na dnu mora i na kopnu“. Kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je putem video-linka prisustvovao i polaganju kamena temeljca za izgradnju Postrojenja za preradu prirodnog gasa.

Na kraju je Erdogan svečano otvorio i novoizgrađenu luku Folyos u Zonguldaku.

Riječ je o trećoj najvećoj luci u Turskoj, a Erdogan je kazao da će ona postati sjedište pomorskog transporta u toj regiji.

“Ova luka je jedan od naših ciljeva za 2023. i među važnijim iskoracima našeg projekta ulaska među deset najvećih ekonomija svijeta“, kazao je Erdogan i dodao da se već nazire cilj Turske za ostvarenje izvoza do kraja godine u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Riječ je o luci koju je namjeravao graditi i osmanski sultan Abdul Hamid II, a izgradnja je zvanično počela u decembru 2016. godine.

Godišnje luka Filyos može operirati kontejnere ukupne težine od 25 miliona tona, a u istom trenutku u luci se može operirati na 13 teretnih brodova.

Ta luka neće biti važna samo za Zonguldak, već i za širu crnomorsku regiju s obzirom na njene kapacitete i položaj.

Turski predsjednik je danas je također kazao da će Turska ove godine lansirati i investicije za 4.000 megavata električne energije iz obnovljivih izvora, od čega polovicu čine vjetroelektrane, a polovicu solarne elektrane.

Turska je prošle godine u Crnom moru otkrila rezerve prirodnog gasa od 405 milijardi kubnih metara, što je bio najveći nalazak plina prošle godine u svijetu. Proizvodnja plina iz Crnog mora u Turskoj se očekuje 2023. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije