“Zelena Mreža BiH” o Svjetskom danu zaštite okoliša

0
Radiosarajevo.ba
 “Zelena Mreža BiH” o Svjetskom danu zaštite okoliša
Twitter / Ambasada Italije i ambasador Nicola Minasi podržali akciju

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša (5.jun) Zelena Mreža BiH, mreža mladih aktivista zaštitnika okoliša i ekoloških udruženja koje podržava Ambasada Italije u Sarajevu, organizovala je niz aktivnosti u cijeloj zemlji na kojima će biti prisutni i rezidentni koordinator UN za BiH, predstavnik UNDP i ambasadori Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnici Delegacije Evropske Unije, Italijanske agencije za razvoj i saradnju, USAID-a i drugih UN agencija.

Svi događaji se organizuju u sklopu priprema za #Cop26 konferenciju, kojom će zajedno predsjedavati Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo kao i za #Youth4Climate događaj koji će se održati u Milanu u septembru ove godine.

Volonteri će učestvovati u različitim aktivnostima (eko-šetnja, sadnja drveća, skupljanje smeća itd.) na 7 različitih lokacija u Bosni i Hercegovini:

- Bardača (Srbac)
- Bijeljina
- Mostar
- Mrkonjić Grad
- Ramsko i Jablaničko jezero
- Sarajevo
- Travnik

UNDP BiH i italijanske i lokalne organizacije kao što su CISP i CIHEAM, zajedno sa Italijanskom agencijom za saradnju su partneri u ovoj inicijativi.

Svi učesnici , ambasade i organizacije dijele istu posvećenost zajedničkom cilju, a to je čistiji okoliš i zdravije društvo kao i unapređivanje održivog razvoja, zaštite okoliša, održivog turizma, reciklaže i obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

#Zelenamreža inicijativu je pokrenula Ambasada Italije prošlog proljeća kako bi ohrabrila mlade u BiH da budu aktivni učesnici u ekološkim aktivnostima. Njena poruka je da su svi odgovorni učesnici, pod sloganom #LetItBiH i život u skladu sa prirodom i ljudima. Zbog tog razloga, simbol “Trećeg Raja” italijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta će biti izveden na svim lokacijama, kao što je to učinjeno u junu 2017. godine u Sarajevu.

"Sretan sam što će ovo biti moja posljednja aktivnost u BiH", rekao je ambasador Italije Nicola Minasi, koji uskoro odlazi iz BiH te dodao:

Ohrabrujuće je vidjeti toliko mladih ljudi koji uzimaju budućnost u svoje ruke i koji su posvećeni čistijoj i zdravijoj BiH”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije