Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sutra otvara most Svilaj

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sutra otvara most Svilaj
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Most Svilaj na rijeci Savi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sutra će svečano otvoriti most Svilaj, kojim će se konačno povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save

Granični prijelaz Svilaj otvara se u četvrtak, 30. septembra od 9 sati i prema privremenoj odluci bit će međunarodni prijelaz za promet putnika između BiH i Hrvatske.

Predsjednica Europske komisije će, na kraju posjete šest zemalja zapadnog Balkana, boraviti i u BiH gdje su planirani sastanci s dužnosnicima na visokom nivou. Prema najavama, posjeta Von der Leyen zemljama naše regije stiže kako bi se potvrdila predanost u procesu pristupanja EU. 

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Podsjetimo, nakon višestrukih odlaganja i probijanja rokova, otvaranje mosta Svilaj iznad rijeke Save prošlog mjeseca najavio je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tokom službene posjete Općini Odžak.

U augustu 2016. godine počela je gradnja mosta Svilaj, a prvobitni rok od dvije godine nije ispoštovan, da bi i više najava o njegovom završetku ostalo neispunjenim. U našoj zemlji ali i u Republici Hrvatskoj naglašava se važnost ovog međudržavnog mosta.

Uz novi granični prijelaz između BiH i Hrvatske, otvorit će se i novi kilometri autoceste na Koridoru Vc, na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez mosta i prijelaza nije mogla biti puštena u saobraćaj. 

Tehničke karakteristike

Kada su tehničke karakteristike u pitanju, most Svilaj dug je 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 metara. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara kvadratnih sa posebno odvojenim putničkim od teretnog saobraćaja, a imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH, prenijeli su ranije mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije