Saznajemo / Ursula von der Leyen otvara most Svilaj

16. 09. 2021. u 13:52:00 F.V.

Shares: 0

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen u četvrtak, 30. septembra ove godine će svečano otvoriti most Svilaj, kojim će se povezati autocesta na Korivoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Visoka zvaničnica EU će tog dana, također, posjetiti i Sarajevo, a planirani su susreti na visokom nivou.

Nakon višestrukih odlaganja i probijanja rokova, otvaranje mosta Svilaj prošlog mjeseca je najavio prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prilikom službene posjete Općini Odžak.

Podsjetimo, gradnja mosta Svilaj započela je u augustu 2016. godine, a prvobitni rok od dvije godine nije ispoštovan, da bi i više najava o njegovom završetku ostalo neispunjenim.

Ovaj granični prijelaz je bitan kako bi međudržavni most između BiH i Republike Hrvatske bio pušten u saobraćaj.

Završetak radova na graničnom prijelazu važan je i zbog autoceste na Koridoru Vc, na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez međudržavnog mosta i prijelaza ne može biti puštena u saobraćaj.

Most Svilaj dug je 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 metara. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara kvadratnih sa posebno odvojenim putničkim od teretnog saobraćaja, a imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH, prenijeli su ranije mediji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA