Završen most kod Svilaja: Ništa od puštanja u saobraćaj bez dovršetka ceste u BiH

Radiosarajevo.ba
Završen most kod Svilaja: Ništa od puštanja u saobraćaj bez dovršetka ceste u BiH
Foto: HAC / Most kod Svilaja

Most preko rijeke Save kod Svilaja, na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici, završen je u cijelosti, saopćeno je iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini ali i završetku graničnog prijelaza. Izgradnja ovog važnog međudržavnog infrastrukturnog projekta započela je 2016. godine. Most je zajednička investicija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 171.825.856,15 kuna (oko 44,5 miliona maraka). Temeljem međudržavnog Sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50 posto: Udio Republike Hrvatske u investiciji iznosi 85.912.928 kuna (11.679.674 eura ), od čega je 57,97 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Radove na izgradnji mosta izvodila je tvrtka Hering d.d. Građevina ukupne duljine 660 i širine 29 metara, sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozna traka. Most se nalazi na koridoru 5c: Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, odnosno na autocesti A5, dionici Sredanci - granica BiH.

Most je ujedno i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji biti će ukupno 59 km autoceste A5. Također je važno istaknuti da će se značajan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod - Bosanski Brod, preseliti na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometog opterećenja kroz sam Slavonski Brod. Omogućit će se i funkcionalnost koridora Vc, bolja prometna povezanost RH i BIH kao i integracija u mrežu TEN-T.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije