Ursula von der Leyen u Albaniji uputila poruke i istakla šta je u fokusu EU

0
AA
 Ursula von der Leyen u Albaniji uputila poruke i istakla šta je u fokusu EU
FOTO: AA / Ursula von der Leyen i Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obišli su projekte Evropske unije u Kruji, a potom su tokom zajedničke konferencije za novinare govorili o procesu evropskih integracija Albanije i regionalnoj saradnji.

Rama i Von der Leyen otvorili su, između ostalog, Osnovnu školu "Korb Muca" i vrtić Evropa u opštini Kruja čiju je gradnju finansirala Evropska komisija.

Rama je naglasio da je Von der Leyen lično posvećena svom svojom energijom da stavi sve kapacitete Evropske komisije na raspolaganje kao podršku porodicama pogođenim zemljotresom 26. novembra 2019. godine, kao i Albaniji i Albancima.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

"Ovdje smo na mestu koje je živo svjedočanstvo solidarnosti, duha saradnje, prijateljstva i potvrde ovog odnosa sa Evropskom unijom. Ovo je očigledan, opipljiv, konkretan razlog da se ne izgubi strpljenje sa Evropskom unijom, što je zaista zamorno s aspekta koji dobro poznajemo, ali je istovremeno velika pozitivna snaga u službi naroda, u službi društava koja su deo ovog blagoslovenog kontinenta", naglasio je Rama.

Govoreći o napretku i problemima procesa evropskih integracija, Rama je rekao da je razgovarano o apsurdnoj situaciji u kojoj se Albanija trenutno nalazi kao rezultat blokade koju je Bugarska nametnula Sjevernoj Makedoniji.

“Završili smo sve zadatke i radujemo se sjedanju za stol sa Evropskom unijom kako bismo započeli pregovore na prvoj međuvladinoj konferenciji“, kazao je Rama.

Rama je naglasio da je razgovarano i o napretku procesa regionalne saradnje.

"Predsjednica dobro poznaje proces, u potpunosti ga podržava i vidi proces kakav on zaista jeste, proces u službi približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali i povećanja kapaciteta unutar Zapadnog Balkana", istakao je premijer Albanije, dodavši da je Evropska unija nezamenjiv saveznik.

Predsjednica Evropske komisije je rekla da je budućnost Albanije u Evropskoj uniji i dodala da su Albanija i EU partneri.

"Mi blisko sarađujemo jedni s drugima i sarađujemo kao partneri na Zapadnom Balkanu, identifikujući najbolje projekte, za otvaranje novih radnih mesta i povezivanje regiona. Ekonomski investicioni plan će otvoriti radna mjesta, doneće ekonomski rast u region, ali neophodno je pružiti podršku integraciji unutar regiona, tako da svih šest partnera u regionu moraju brzo napredovati ka zajedničkom regionalnom tržištu", kazala je Von der Leyen.

Rekla jei da se naporno radi na pridruživanju Albanije Evropskoj uniji.

Govoreći o Berlinskom procesu, ona je istakla da je snažna pristalica ovog procesa.

“Mislim da je Berlinski proces okvir koji koristimo i koji gura proces integracije napred, kao okvir u svih šest zemalja u regionu i njihovim ekonomijama, i svaku inicijativu koja je u okviru Berlinskog procesa i koja predstavlja saradnju pozdravljamo“, naglasila je Von der Leien.

Što se tiče borbe protiv pandemije COVID-19, ona je pojasnila da je fokus na oporavku od pandemije i na vakcinaciji.

Govoreći o poslednjim tenzijama između Kosova i Srbije, Von der Leyen je rekla da je povećanje tenzija zabrinjavajuće.

“Neophodno je smanjiti ovu napetost i vratiti se dijalogu. Evropska unija je takođe izgrađena na osnovu dijaloga", pojasnila je ona.

Tokom posjete Albaniji, predsjednica Evropske komisije sastala se i sa albanskim predsjednikom Ilirom Metom.

Očekuje se da će Von der Leyen sutra posjetiti Sjevernu Makedoniju i Kosovo, a najavljen je dolazak i u Bosnu i Hercegovinu. U našu zemlju bi trebala stići 30. septembra, a najavljeni su susreti sa brojnim visokim bh. dužnosnicima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije