Pravni fakultet UNSA na prestižnom takmičenju u Parizu, među elitom Oxforda, Stanforda i Yalea!

2
Radiosarajevo.ba
Pravni fakultet UNSA na prestižnom takmičenju u Parizu, među elitom Oxforda, Stanforda i Yalea!
Foto: BHRT / Pravni fakultet UNSA na poznatom takmičenju

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu plasirao se na usmeni dio Evropske runde Monroe E Price Media Law Moot Court – takmičenje koje organizira Univerzitet u Oxfordu, a koje će se održati u Parizu.

Studentsko – trenerski tim čine Hana Kurtović, Alma Halilović i Amina Bašović, a pod mentorskom palicom asistentice Adne Škamo, mr. iur. i kotrenerice Rastoder Abele, BA iur.

Riječ je svjetskom, renominarom, takmičenju u kojem sudjeluju pravni fakulteti sa Oxforda, Stanforda, Yalea i mnogi drugi svjetski priznati fakulteti/univerziteti.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Ukoliko prođu dalje, studentsko – trenerski tim predstavljat će Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu u Londonu na internacionalnim rundama, na Oxford Univerzitetu.

O ovom izuzetnom uspjehu BHRT razgovarao je sa Adnom Škamo, asistenticom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, trenutno na naučnopravnoj oblasti Prava intelektualnog vlasništva, a istovremeno i aktuelnoj trenerici za Price Moot takmičenje iz medijskog prava uime Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu ozvaničen početak novog master-programa 'Pravo Vijeća Evrope'

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu ozvaničen početak novog master-programa 'Pravo Vijeća Evrope'

Škamo je podijelila da Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu još od 2019. godine kontinuirano učestvuje na Media Law Moot Court takmičenju, nakon čega je objasnila kakvo je zapravo takmičenje u pitanju.

"Simulacija sudske rasprave za studente pravnih fakulteta iz čitavog svijeta, a pravna oblast je medijsko pravo. Svake godine, Univerzitet u Oxfordu pripremi jedan slučaj, odnosno pravni problem, koji je aktuelan, a na koji nemamo odgovor. Ove godine to je odgovornost medija, odnosno Facebooka i Instagrama za objave koje objave treća lica, odnosno mi kao korisnici, u smislu da kada koristimo čak i umjetnu inteligenciju i kada ne pravimo sami svoje objave, već imamo aparate koji za nas prave objave, ko tu snosi odgovornost, ukoliko ta objava poziva na govor mržnje ili čak na terorizam.

Mladi pravnici na ovaj se način savršeno pripremaju za svoj životni poziv, dok se uče da koriste timski rad kao adut u budućem radu.

"Svake godine dobijemo slučaj, mi ga analiziramo i onda studenti pišu pisane podneske. U prijevodu, pišemo tužbu i odgovor na tužbu", rekla je i objasnila da su se u organizaciji takmičenja desile i neke promjene. "Sada smo morali analizirati pravni slučaj, napisati tužbu i odgovor na tužbu, pošaljemo organizatorima takmičenja i to su svi učesnici za region Centralne Evrope i uradili. Nakon 15 dana dobili smo povratnu informaciju, da je nas 12 najboljih timova prošlo za učešće na usmenim rundama u Parizu. S ponosom ističem da je ove godine bilo malo teže da se kvalificiramo, odnosno imali smo jedan preduslov koji ranije nismo imali. U tom smislu bih pohvalila svoje studentice i takmičarke", rekla je Adna Škamo.

Na prijašnjim regionalnim rundama, Adna kaže da je Pravni fakultet UNSA konstantno osvajao prva tri mjesta - 2019. godine zlatno prvo, nakon čega su 2021. bili prvi na regionalnoj rundi, a osmi u svijetu.

Za Dan Pravnog fakulteta u Sarajevu izložba odabranih naučnih radova

Za Dan Pravnog fakulteta u Sarajevu izložba odabranih naučnih radova

Prema Adninim riječima "Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, odnosno Bosna i Hercegovina, može da parira svjetskim fakultetima, jer svjetske runde uključuju Oxford, Stanford, Yale i bilo koji drugi svjetski pravni fakultet."

"Dokazali smo da, iako smo država u razvoju, možemo parirati i tim svjetskim univerzitetima. Naravno, ja ne mogu reći da očekujem prvo, drugo ili treće mjesto, ali sigurno da se tome nadam, jer smo uložili maksimalan trud, i sa vanjskim saradnicima, i mi kao treneri," ističe Adna sa ponosom kojeg se ne libi pokazati kada su u pitanju naši budući pravnici.

Mi im, naravno, želimo svu sreću u nastavku takmičenja na kojem ih zasigurno čekaju teške prepreke. Ali isto tako ne sumnjamo da će dati sve od sebe da ih pokušaju uspješno preći.

"Sad nam, naravno, ostaje taj usmeni dio, gdje ima mnogo faktora: ko će nam biti sudija u panelu, da li će to biti sudije common law ili European law, protiv kojeg tima igrate. Često se na tim takmičenjima favoriziraju određeni drugi timovi i zavisi iz kojeg područja dolazite, ali mi smo stvarno pokazali da smo kvalitetni, iako dolazimo iz Bosne i Hercegovine, već dugi niz godina", kazala je Adna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije