Na Pravnom fakultetu u Sarajevu ozvaničen početak novog master-programa 'Pravo Vijeća Evrope'

1
Fena
Na Pravnom fakultetu u Sarajevu ozvaničen početak novog master-programa 'Pravo Vijeća Evrope'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Novi master-program na Pravnom fakultetu u Sarajevu

Početak novog master-programa na Pravnom fakultetu u Sarajevu, studijskog smjera "Pravo Vijeća Evrope", ozvaničen je na svečanosti održanoj danas u toj visokoškolskoj ustanovi, najstarijoj u Bosni i Hercegovini u oblasti društvenih nauka.

Dekanesa prof. dr. Zinka Grbo izjavila je novinarima uoči ozvaničenja da prestižni status ustanove kakva je Pravni fakultet obavezuje na inoviranje studijskog programa drugog, trećeg i četvrtog ciklusa studija, koji će polaznicima omogućiti inoviranje znanja iz oblasti ljudskih prava, ne samo znanja o sudskom okviru već i podučiti o kulturi ljudskih prava i njenom razvoju, potaknuti na senzibiliziranje za toleranciju, prihvatanje drugog i drugačijeg.

Ove sedmice će početi nastava za studente drugog ciklusa na studijskom smjeru "Pravo Vijeća Evrope" Katedre za međunarodno javno pravo, kazala je dekanesa izražavajući zadovoljstvo zbog zainteresiranosti studenata koji će se baviti ovom temom.

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, rekla je da "Pravo Vijeća Evrope" znači dosta široko područje studija čija polazna tačka je Evropska konvencija o ljudskim pravima, a oslanja se i na mnoge druge dokument, poput Evropsko-socijalne konvencije. Jedan od novih je dokument o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, napominje Urumova.

Njen zaključak je da će novi studijski program na Pravnom fakultetu Sarajevskog univerziteta omogućiti studentima da budu pripremljeni za zaštitu ljudskih prava svakog građanina Bosne i Hercegovine. Vlade Norveške i Njemačke podržale su podsticajni program, navela je također šefica bosanskohercegovačkog Ureda Vijeća Evrope.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen napominje da njegova zemlja već decenijama podržava djelatnosti Vijeće Evrope širom kontinenta pa i u Bosni i Hercegovini, a demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava su, kako naglašava, vrijednosti koje naprosto moramo čuvati. Spojena s obrazovanjem, stvar postaje još važnija, zaključio je norveški ambasador, uvjeren da mladi ljudi treba da budu nosioci promjena u izazovnim vremenima.

S njegovim stavovima slaže se i njemački ambasador u BiH Thomas Fitschen te je uoči svečanosti ozvaničenja novog studijskog programa na Pravnom fakultetu novinarima rekao da je studentima, budućim pravnicima i advokatima, veoma bitno da upoznaju međunarodno pravo i međunarodni pravni jezik.

Novi master-program "Pravo Vijeća Evrope" rezultat je kontinuiranih aktivnosti Vijeća Evrope u okviru projekta "Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini – Faza I,II i III" s ciljem prepoznavanja i isticanja izuzetnog značaja obrazovanja o ljudskim pravima za studente prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije