Pravda za Dženana Memića: 'Pokušavamo ostati hrabri'

5
Radiosarajevo.ba
Pravda za Dženana Memića: 'Pokušavamo ostati hrabri'
Foto: Facebook / Dženan Memić

Grupa "Pravda za Dženana Memića" na svom Facebook profilu objavila je emotivnu poruku u kojoj opisuje svoju borbu kroz sve pritiske koje im se nameću obilježavajući rođendan kojeg bi Dženan danas slavio.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Pokušavamo ostati hrabri, jer znamo da bi ti to očekivao od nas. Pokušavamo misliti na one zajedničke, lijepe i mirne trenutke, a ne na činjenicu da si tako iznenada i podmuklo otet od nas.
Kako, brate naš, da danas budemo hrabri, kada nam srca hoće da iskoče od želje da te pronađu, vrate i sakriju zauvijek?

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Bog nam je svjedok, hiljade smo puta premotavali film u glavi, rastavljali uspomene na naše posljednje zajedničke trenutke na komadiće, pa ih opet sastavljali u nadi da ćemo tu negdje pronaći put, formulu, način, da vrijeme vratimo unazad i da ti kažemo, da umjesto što odlaziš u zamku, tog 8.2.2016.godine, trebaš da nam kažeš, barem nekome od nas, kuda ideš i zašto. Možda te još uspijemo zaustaviti, možda još uspijemo da te sačuvamo.

Uzalud.

Ne diramo mi u sudbinu, ona se morala desiti, baš takva i baš tebi, pa i nama s tobom, je propisana. Ali, tvoji smo i ti si naš, zauvijek. Da možemo mijenjati svoj život za tvoj, ne bi okom trepnuli, već bi ti bio ovdje.

Emotivna objava Arijane Memić: "Danas je tvoj rođendan, a tebe nema kraj nas..."

Emotivna objava Arijane Memić: "Danas je tvoj rođendan, a tebe nema kraj nas..."

Dženo naš, sedmu godinu za redom ovaj dan dolazi poput oluje koja se najavljuje već danima unaprijed, a koja je toliko jaka, da ni najava ne pomaže, a ni traženje skloništa. Beskorisno je, a pogotovo je teška kad zapuše kroz vaš dom u kom si zajedno sa svojom Arči, Mune i svojim jarom živio, u kom smo svi zajedno se veselili toliko puta. Uzaludno je sklanjati se, uzaludno je pokušavati je zaustaviti. Ona nosi sa sobom tvoj smijeh i doziva nas tvojim glasom, pri tome skida teške zaštitne oklope koje smo kroz godine sebi poput odijela navukli, svjesni da drugačije nećemo izdržati život bez tebe.

Nakon oluje prvo nastupi teška i duga tišina. Njih troje, Mune, Muri i Arči, tada govore s tobom. Svako za sebe i u sebi, ali kao da pri tome čuju jedni druge, pa se ponekad samo pogledaju, a ponekad se samo zagrle. I ne dao Bog nikome da sazna kako im je stvarno.
Prije, dok se planeta zemlja još kretala svojim tokom i sve je bilo na svom mjestu, današnji dan bi počeo tako što bismo se obično skupili tu u avliji. Kako bi dan odmicao, sve bi nas više bilo. Znalo nas je biti desetine, ali bi se za svakoga nađi mjesto i tanjir. I taj smijeh. Po cijeli Božiji dan, smijeh, šega i šala. Voljeli smo da slavimo život i najviše smo voljeli da to radimo svi zajedno, u što većem broju, a ipak odabrano društvo. Društvo koje i danas, znamo da bi te to obradovalo, dokazuje da je zaista odabrano i da te voli.

Pokušavamo ostati hrabri, jer znamo da bi ti to očekivao od nas. Pokušavamo misliti na one zajedničke, lijepe i mirne...

Posted by Pravda za Dženana Memića on Friday, August 11, 2023

Tako onda, kada prođe oluja i ode tišina, mi skupimo svu preostalu snagu, čvrsto stisnemo zube, zabranimo očima da suze, a srca zaključamo u seharu, kako nam ne bi pobjegla baš danas, i onda, kako te slučajno ne bi nasikirali tamo gdje si sada, budemo hrabri, budemo jaki, budem sretni jer si se na današnji dan rodio. Sin, brat, jara, prijatelj.

Muriz Memić za Radiosarajevo.ba: 'Ovo je zrnce pravde za Dženana, a za građane BiH ovo je planina!'

Muriz Memić za Radiosarajevo.ba: 'Ovo je zrnce pravde za Dženana, a za građane BiH ovo je planina!'

Da si samo tu, da te samo zagrliti možemo, osjetiti tvoj miris ponovo, čuti tvoj glas. Da ti barem još jednom možemo reći u lice da si ponos naš i najbolji prijatelj. Ali ne možemo, možemo samo da se nadamo da to nekako još uvijek znaš i osjećas.

Ako nas čuješ, ako čuješ svoju mamu i babu, svoju sestru, svoje mnogobrojne prijatelje, onda znaš da smo tu gdje bi ti i želio da budemo. Zajedno, sjećajući se tebe i trenutaka sa tobom, slavimo na taj način i tebi za ljubav, dan tvog rođenja.

Jara naš, nikada nismo i nikada te nećemo zaboraviti", stoji u njihovoj objavi na Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije