Alisa Mutap i Hasan Dupovac su krivi! Osuđeni za prikrivanje dokaza u slučaju "Dženan Memić"

8
L. Memčić
Alisa Mutap i Hasan Dupovac su krivi! Osuđeni za prikrivanje dokaza u slučaju "Dženan Memić"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Alisa Mutap

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas, 21. jula, drugostepenu presudu Zijadu Mutapu i drugima koji su optuženi da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije preminuo.

Alisa Ramić (Mutap) i Hasan Dupovac su optuženi, a sada i osuđeni zbog prikrivanja dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, a odbrana ima pravo na žalbu. Alisa Ramić je dobila 2.5 godine zatvora, a Hasan Dupovac je osuđen na 3 godine zatvora. Alisa je osuđena za davanje lažnog iskaza, on za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su da su djelovali kao kriminalna grupa

Kako javlja reporterka portala Radiosarajevo.ba, od optuženih samo su Muamer Ožegović i njegov advokat bili prisutni u sudnici

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Podsjetimo, svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivnje, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje. Tužilaštvo je u žalbi pred Apelacionim vijećem istaklo da Prvostepeno vijeće nije obrazložilo na osnovu kojih dokaza je donijelo presudu i da je zanemarilo većinu od 69 svjedoka Tužilaštva.

Tužilaštvo se žalilo na odbijanje saslušanja doktora Kemala Dizdarevića, neophodnog za utvrđivanje "ključnih stvari", uz obrazloženje da je vještak Abdulah Kučukalić dovoljno razjasnio pitanje amnezije Alise Mutap. Dizdarević je kasnije svjedočio pred Sudom te potvrdio da Alisa Mutap nije mogla imati amneziju, više o tome čitajte OVDJE.

Odbrane su na ročištu 26. juna zatražile da se saslušaju doktori Jasminka Dželilović-Vranić, Azra Alajbegović i Žarko Savić na okolnosti vještačenja optužene Alise Ramić na Klinici za neurologiju, što je Apelaciono vijeće odbilo.

Slučaj Dženan Memić: Šta se danas dešavalo u sudnici i šta su tražile odbrane optuženih?

Slučaj Dženan Memić: Šta se danas dešavalo u sudnici i šta su tražile odbrane optuženih?

Vijeće je također odbilo i saslušanje doktorice Elvedine Dervović, koja je bila dio tima za vještačenje Alise Ramić kao i da doktor Ranko Kovačević ponovo vještači optuženu na okolnosti da li se mogu isključiti potres mozga i uzroci gubitka sjećanja.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap.

Dupovac i Barić su policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije