Poznati meteorolog objasnio šta se dešava sa vremenom iznad Mediterana: 'Najtopliji dan će biti...'

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objasnio šta se dešava sa vremenom iznad Mediterana: 'Najtopliji dan će biti...'
Foto: EPA - EFE / Toplotni val zahvatio Europu

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ozbiljno upozorenje za građane Bosne i Hercegovine. 

Naime, oni su izdali narandžasti alarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog visokih temperatura. Kako su saopštili, ovo upozorenje će biti na snazi od 22. augusta do 27. augusta. 

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da su pred nama pet do šest dana veoma toplog i sparnog vremena, a zatim će uslijediti osjetno osvježenje. Prema njegovim proračunima, najtopliji dan bi mogao da bude petak.

Stižu padavine: Na snazi meteoalarm i zbog vrelina i nevremena; objavljena i prognoza do četvrtka

Stižu padavine: Na snazi meteoalarm i zbog vrelina i nevremena; objavljena i prognoza do četvrtka

Čubrilo očekuje da poslije 26. augusta dođe do destabilizacije atmosfere uz češće pljuskove, prvo manje, a oko 28. augusta nas očekuje i osjetnije osvježenje što će vjerovatno biti i kraj pravih ljetnjih vrućina za ovu sezonu.

Vreli vazduh stiže sa Mediterana i sjevera Afrike

"Sve do narednog vikenda naš dio Europe će se nalaziti u polju anticiklona preko kojeg će strujati topao i vrlo topao vazduh iz Mediterana i sjeverne Afrike te će temperature biti iznad i znatno iznad prosjeka. Maksimalne dnevne temperature će se prvo uglavnom kretati od +29 do +32 stepena Celzijusa, a na jugu oko +36 stepeni Celzijusa, dok bi oko petka maksimumi mogli dostizati od +29 do +36, a na jugu regiona i oko +38 stepeni Celzijusa", kaže Marko Čubrilo.

Narandžasto upozorenje za građane Bosne i Hercegovine: Čekaju nas ekstremne vrućine

Narandžasto upozorenje za građane Bosne i Hercegovine: Čekaju nas ekstremne vrućine

Tropske dane i sparinu pratit će i tropske noći

Objašnjava da će najtopliji dio regiona biće Panonska nizija i zaleđe Jadrana i da osim vrlo toplih dana slijedi i niz neprijatno toplih 'tropskih noći' kada bi u predjelima ispod 600 metara nadmorske visine minimalne temperature bile od +21 do +24 stepena Celzijusa, dok bi uz obalu Jadrana ponegdje ostajale i preko +26 stepeni Celzijusa.

Samo ponegdje zbog vrlo visokog udjela vlage u atmosferi, koji će stvarati osjećaj sparine, može da uslijedi jači kumulonimbusni razvoj uz lokalan, ali jak grmljavinski pljusak.

Poslije paklenog petka stiže velika promjena

"Od petka poslije podne anticiklon bi polako počeo slabiti, dok bi se osjetno svježiji vazduh približavao Alpima. Kao posljedica toga krajem dana u petak bi nad planinskim dijelom regiona moglo biti i češće pojave grmljavinskih pljuskova, koji bi se u subotu mogli početi javljati i nad kopnenim dijelom regiona, posebno na sjeveru i zapadu", kaže meteorolog.

Stigao toplotni val - u Mostaru jutros u 8 sati 30 stepeni: Meteorolozi objavili i prognozu do petka

Stigao toplotni val - u Mostaru jutros u 8 sati 30 stepeni: Meteorolozi objavili i prognozu do petka

Maksimalne dnevne temperature bi na istoku i jugu za dolazeći vikend još bile dosta visoke, ali bi na zapadu regiona sve niže.

Sledeće sedmice drastično svježije, a da li je kraj ljeta?

Računa oko 27. augusta na 'premeštanje jačeg, hladnog, fronta uz moguću sekundarnu ciklogenezu nad Italijom i Jadranom što bi za posljedicu imalo jače pogoršanje vremena, češće i jače pljuskove, jak sjeverozapadni vjetar i osjetno osvježenje'.

"Tako bi oko 28. augusta maksimalne temperature već često mogle da budu i ispod +23 stepena Celzijusa, dok bi noći postale znatno svježije. Sve je izvesnije da je to kraj pravih, ljetnjih, vrućina. Toplih, ljetnih, temperatura će svakako biti i u septembru, posebno u njegovoj prvoj polovini i ovaj septembar će za razliku od proteklog donijeti produžetak kasnog ljeta ali se velike vrućine više ne očekuju", zaključuje Čubrilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije