Stigao toplotni val - u Mostaru jutros u 8 sati 30 stepeni: Meteorolozi objavili i prognozu do petka

0
Radiosarajevo.ba
Stigao toplotni val - u Mostaru jutros u 8 sati 30 stepeni: Meteorolozi objavili i prognozu do petka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz rijčene tokove ima magle.

Na snazi je žuti meteoalarm zbog očekivanih vrelina.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Sokolac 15; Ivan Sedlo 16; Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica 18; Bihać, Drvar, Sanski Most, Tuzla, Zenica, Zvornik 20; Prijedor 21; Banja Luka, Doboj, Livno 22; Bijeljina, Gradačac, Trebinje 24; Neum 28; Mostar 30; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 949 hPa, za 6 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je relativno povoljna usljed toplotnog vala koji će se, osim u dijelu Hercegovine, širiti i na sjeveru Bosne. Dugotrajni period visokih temperatura nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Sa odmicanjem dana će biti sve toplije, a pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima mogao bi izazvati reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i malaksalosti, stoga je neophodno maksimalno reducirati boravak na otvorenom, izbjegavati duže izlaganje suncu i jače fizičke napore. Manjak svježine tokom noći također će uzrokovati probleme sa snom. Savjetujemo Vam da se pridržavate uputa nadležnih službi.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 39 °C. U Sarajevu sunčano uz malu oblačnost. Dnevna temperatura oko 32 °C.

U utorak sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C.

Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme čeka u septembru i da li je došao kraj ljetu

Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme čeka u septembru i da li je došao kraj ljetu

U srijedu sunčano i vruće. Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U četvrtak sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti slabe lokalne pljuskove. Vjetar slab u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U petak sunčano i vruće. Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije