Meteorolozi objavili prognozu do 5. septembra: Pogledajte kad će opet biti kiše

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do 5. septembra: Pogledajte kad će opet biti kiše
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja kišnom Baščaršijom

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas srednjoročnu prognozu za period do 5. septembra 2023.

Kako navode, prostrana anticiklona koja zahvata jug Evrope uslovit će stabilno i toplo vrijeme i u Bosni i Hercegovini. Narednih dana uz malo oblaka i intenzivno sunčevo zračenje vrijednosti temperatura zraka bit će izuzetno visoke uz ekstremno visok UV indeks.

Od 24. do 30. augusta, na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kao i u Hercegovine, razvojem kumulonimbusne oblačnosti, izgledni su povremeni pljuskovi lokalnog karaktera praćeni grmljavinom i jačim udarima vjetra.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Od 31. augusta do kraja prognoznog perioda ponovo se očekuje stabilno vrijeme bez padavina.

Narednih sedam dana, širom Bosne i Hercegovine vrijednosti temperatura zraka očekuju se iznad prosjeka za ovaj period godine. Pozitivno odstupanje od prosjeka, biće najizraženije na sjeveru i jugu naše zemlje. Očekivane vrijednosti temperatura zraka, od 21. do 28. augusta, tokom jutra kretaće se od 18 do 21 °C na području Bosne, a u Hercegovini od 23 do 28, danju u Bosni do 37, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 40 °C.

Krajem mjeseca augusta i početkom septembra, prognozirane temperature očekuju se u granicama prosječnih. Na području Bosne, najniže temperature zraka kretaće se od 11 do 16 °C, u Hercegovini od 14 do 19, najviše temperature zraka u Bosni do 32, u Hercegovini do 34 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije