Poznati bh. infektolog kategoričan: Treba odgoditi početak nastave

Radiosarajevo.ba
Poznati bh. infektolog kategoričan: Treba odgoditi početak nastave
Foto: Fena / Ednan Drljević

Infektolog Ednan Drljević, član Senata Opće bolnice Sarajevo, kazao je večeras za Hayat TV da treba odgoditi početak nastave u BiH jer se može očekivati blago pogoršanje situacije.

Komentirao je i naredbe i i preporuke Kriznog štaba u vezi sa početkom nove školske godine.

"Mislim da se ovoga puta to dosta dobro uradilo, to savjetovanje u Konjicu je prošlo u saradnji sa epidemiolozma i sa ljudima iz struke. Ovo što sam čuo i vidio to su dosta dobre mjere koje su predložene. Međutim, ne treba toliko panike dizati školstvu. Opet bi pomenuo taj švedski model. Tamo nije bilo online nastave nego je bila klasična nastava. Tako su rezultati po broju zaraženih i oboljelih po broju Finske gdje je bio lockdown", kazao je Drljević.

Rekao je i da je nama najpribližniji njemački model.

"On podrazumijeva da 1. do 3. razreda ima desetina nastave online, od 4. do 5. četvrtina, a od šestog do devetog razreda je treća nastave online. Ja ne znam za koji će se naš nastavni kadar opredijeliti način i krizni štabovi. Ja bih savjetovao da do nastave bude online, pa i u prvim razredima. Zbog čega?  Zato ako se pojavi jedan oboljeli, čitav razred ide u samoizolaciju. Onda je dobro da su obučni i pripremljeni za online nastavu u samoizolaciji", istakao je Drljević.

Sa zdravstvenog aspekta istakao je da bi bilo dobro da nastava počne kasnije. 

"Mislim da bi trebalo kasnije da počne, s obzirom da možemo očekivati blago pogoršanje situacije s obzirom na vraćanje ljudi sa godišnjih odmora", dodao je on.

Više o ovome pročitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije