Krizni štab FBiH kategoričan: Neće biti odgode početka nastave

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH kategoričan: Neće biti odgode početka nastave
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Goran Čerkez

Nastava u novoj školskoj godini počet će u skladu sa školskim kalendarom uz mogućnost da se revidira u zavisnosti od epidemiloške situacije, potvrdila je Nadia Bandić, pomoćnica ministra za obrazovanje FBiH nakon sastanka u Konjicu.

Školska godina počinje 1. odnosno 7. septembra, a u zavisnosti od kantona.

Nastava u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu počet će 1. septembra, a u ostalim kantonima 7. septembra.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez rekao je da su spremni epidemiloški kriteriji koji će biti upotrebljeni u školama.

Važno je da svi učenici koji imaju neko hronično oboljenje ili žive u domaćinstvu sa osobama koje imaju hronično oboljenje, nisu u potrebi da pohađaju školu, ali odgojno-obrazovne ustanove moraju da im osiguraju alternativne metode nastave.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao je da je bio uspješan sastanak.

"Odabrali smo kombinovani model. KS u ovom trenutku mislim da neće mijenjati model rada, ostajemo pri odabranom modelu. Smatramo da je najsigurniji i najkvalitetniji", kazao je Krivić.

On je kazao da su donesene mjere, odnosno plan koji je donesen se odnosi na prve dvije sedmice odražavanja nastave, te da će se nakon toga morati rješavati drugi problemi.

"Siguran sam da ćemo poduzeti adekvatne mjere, kada je u pitanju i zagađenje zraka u Sarajevu. Sretan sam da donesene epidemiološke mjere i plan za odvijanje nastave će se u potpunosti uklopiti u epidemiološke mjere koje su donesene na federalnom nivou", reako je Krivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije