Evo kako će izgledati nastava u RS-u: Koliko će trajati čas, koliko djece u učionici

Radiosarajevo.ba
Evo kako će izgledati nastava u RS-u: Koliko će trajati čas, koliko djece u učionici
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vlada RS-a je odlučila da će nova školska godina u ovom entitetu početi već utvrđenom školskom kalendaru 1. septembra, ali u izmijenjenim uslovima.

Nastava će se odvijati u školskim klupama ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Rekla je ovo ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić nakon današnje posebne sjednice Vlade RS na kojoj je razmotrena Informacija o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

"I u okruženju se djeca vraćaju u učionice, jer je procijenjeno da je to jako važno za njih", dodala je.

Časovi će, kako je rekla, trajati 30 minuta.

Trivić je istakla da će učenici biti podijeljeni u dvije grupe, te da će biti maksimalno 15 učenika u razredu.

Za one koji ne mogu da budu u školi, kao što su bolesna djeca i slično, biće obezbijeđena online nastava, ali ne preko TV-a već digitalnih platformi.

Propisane su i mjere za roditelje prilikom slanja djece u školu i odgovornost je na svima da se smanji rizik od ovog virusa.

"Obezbijedićemo sve uslove u školama za pojačane higijenske mjere i dezinfekciju", kazala je Trivić: "Pred nama je veliki izazov, ali ako budemo poštovali sve mjere smatramo da sćemo imati minimalan rizik od obolijevanja od virusa."

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damajnoviuć kaže da su se sve opcije razmatrale mjesec i po dana, piše Srpskainfo.

"Nama je jako bitno da nastava počne fizički u učionici, jer je najbitnije zdravlje, ali i socijalizacija utiče na zdravlje djece: "Svaki predmet je za sebe bitan i zbog toga ćemo i skratiti časove, ali je bolje imati kraći čas i veći je efekat nego online nastava u tom periodu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije