Poznat termin dženaze i komemoracije Dževadu Jahiću

0
Radiosarajevo.ba
Poznat termin dženaze i komemoracije Dževadu Jahiću
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Bećirović uputio saučešće povodom smrti akademika Dževada Jahića

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu i akademik, preminuo je u nedjelju 21. aprila nakon kratke i teške bolesti u 77. godini života.

Dženaza akademiku Jahiću obaviće se u srijedu 24. aprila 2024. godine u 13.30 sati u haremu Begove džamije, a ukop i dženaza će obaviti i u Prači pored Sarajeva istog dana iza ikindije namaza dok će komemoracija biti 24. aprila 2024.godine u Rektoratu UNSA u 11.00 sati.

Akademik Dževad Jahić rođen je 15. augusta 1948. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici.

Dodiku stigao hladan tuš iz Beograda: Neće se obratiti na sjednici Skupštine Srbije

Dodiku stigao hladan tuš iz Beograda: Neće se obratiti na sjednici Skupštine Srbije

Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. godine.

Magistarski rad pod nazivom "Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja" odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne" odbranio je 1981. na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ovako je govorio Akademik Dževad Jahić: Bosna je osnovna odrednica svih nas, a rade joj o glavi

Ovako je govorio Akademik Dževad Jahić: Bosna je osnovna odrednica svih nas, a rade joj o glavi

Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radi od 1975. Godine 1983. biran je za docenta, 1989. za vanrednog, a 2002. za redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskoga književnog jezika. Od 1989. do 1993. bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

Područja Jahićevog naučnog zanimanja su dijalektologija, historija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima (Južnoslovenski filolog, Zbornik za filologiju i lingvistiku, Slavjanskoje slavjanovedenije, Pregled, Sveske Instituta za proučavanje nacionalnih odnosa). Bio je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Osim naučnog, bavio se i književnim radom i objavio je više zbirki pjesama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije