Skupština i Vlada KS izrazili saučešće: Dževad Jahić je zadužio buduće generacije

3
Radiosarajevo.ba
Skupština i Vlada KS izrazili saučešće: Dževad Jahić je zadužio buduće generacije
Foto: Vlada KS / Dževad Jahić

Čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo uputili su riječi iskrenog saučešća porodici, prijateljima i kolegama akademika Dževada Jahića, koji je preminuo danas u 76. godini.

"Duboko žalimo zbog gubitka akademika Dževada Jahića, izuzetnog intelektualca čiji su doprinosi nauci, obrazovanju i književnosti ostavili neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkom društvu. Njegova stručnost, posvećenost i predanost naučnoistraživačkom radu ostat će trajno urezani u bosanskohercegovačkoj lingvistici", poručili su iz Vlade i Skupštine KS.

U saopćenju su istakli da je akademik Jahić dugogodišnjim radom na Rječniku bosanskoga jezika načinio historijski poduhvat, i tako zadužio buduće generacije bh. društva.

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

"Zbog svojih dostignuća bio je predložen za dobitnika Plakete Kantona Sarajevo za ovu godinu. Izražavamo iskreno saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama u ovim teškim trenucima", poručili su u saopćenju.

Dževad Jahić je rođen 15. augusta 1948. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. godine. Magistarski rad pod nazivom "Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja" odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne" odbranio je 1981. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radio je od 1975. godine. Godine 1983. biran je za docenta, 1989. za vanrednog, a 2002. za redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskog književnog jezika. Od 1989. do 1993. godine bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

Bećirović: "Neprocjenjiv je doprinos akademika Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke"

Bećirović: "Neprocjenjiv je doprinos akademika Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke"

Područja Jahićevog naučnog zanimanja bila su dijalektologija, historija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima (Južnoslovenski filolog, Zbornik za filologiju i lingvistiku, Slavjanskoje slavjanovedenije, Pregled, Sveske Instituta za proučavanje nacionalnih odnosa). Bio je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Osim naučnog, bavio se i književnim radom i objavio je više zbirki pjesama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije