Bećirović: "Neprocjenjiv je doprinos akademika Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke"

2
Radiosarajevo.ba
Bećirović: "Neprocjenjiv je doprinos akademika Jahića utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke"
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Bećirović uputio saučešće povodom smrti akademika Dževada Jahića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović uputio je saučešće povodom smrti akademika Dževada Jahića.

"S dubokom tugom primio sam vijest o smrti akademika Dževada Jahića, našeg istaknutog filologa i književnika, čijim smo odlaskom izgubili jednu od najznačajnijih ličnosti u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Neprocjenjiv je njegov doprinos utemeljenju i razvoju bosnistike kao nauke. Višedecenijskim radom na Rječniku bosanskoga jezika, akademik Jahić načinio je historijski poduhvat, zaduživši buduće generacije. Bila je velika odgovornost, zadovoljstvo i ponos sarađivati s njim.

Kemal Čaušević nije vratio državi 1,72 miliona maraka: Tužile ga majka, sestra i supruga

Kemal Čaušević nije vratio državi 1,72 miliona maraka: Tužile ga majka, sestra i supruga

Akademika Dževada Jahića pamtit ćemo kao čovjeka istinski predanog borbi za ravnopravnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici. Kroz borbu za bosanski jezik, kao temelj našeg identiteta, akademik Jahić se borio i za jačanje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, u kojoj će svi njeni građani imati pune slobode i prava. Smatrao je da se do slobodnog društva može doći, tek kada se postignu jezičke slobode.

Porodici, prijateljima i svim građanima Bosne i Hercegovine, koji su uvažavali djelo akademika Dževada Jahića upućujem izraze dubokog saučešća. Porodici želim sabur, a našem akademiku Dževadu Jahiću vječni rahmet!“, poručio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije