Potvrđeno: Srbija će posuditi plin BiH, evo šta kaže ministar Džindić

6
A. S.
Potvrđeno: Srbija će posuditi plin BiH, evo šta kaže ministar Džindić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Građani Bosne i Hercegovine neće ostati bez gasaDogovorili smo sa Srbijagasom da nam određenu količinu posude da prevaziđemo ovaj trenutni problem, radi se o 300.000 kubika.

To je u razgovoru za Radiosarajevo.ba potvrdio Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.  

Podsjetimo, zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj postajala je bojazan da će građani koji žive na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovne ostanu bez plina.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Nermin Džindić - undefined

Foto: A. K./Radiosarajevo.ba: Nermin Džindić

Ministar Džindić je za naš portal dodao da će u narednih 60 minuta biti uspostavljena isporuka plina iz Srbije za BiH.

"Tih 300.000 kubika gasa su dovoljni za 24 sata da su građani osigurani. Toplane i ostale privredne kompanije moraju prijeći na alternativna rješenja, druge opcije u ovom trenutku nemamo", dodao je Džindić.

Ministar je podvukao da se mnada da će rješenje problema u Bugarskoj biti okončano u utorak ili srijedu.

"Ovdje se radi o kvaru, a informacije koje sam dobio govore da će se kvar sanirati. Više informacija imat ćemo u utorak, a u ovom trenutku je najvažnije da su građani sigurni i da FbiH neće ostati bez plina", podvukao je Džindić za Radiosarajevo.ba. 

Naglasimo, Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa, je u razgovoru za naš portal naglasio da je upoznat da će Srbija dostaviti Bosni i Hercegovini određene količine gasa dok se kvar u Bugarskoj ne popravi.

"Saznao sam da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odobrio Srbijagasu da posudi 300.000 kubika gasa do ujutro našoj zemlji. No, ta količina bi bila dovoljna samo za građane, šta je sa našom privredom? Pazite, tih 300.000 kubika prirodnog gasa dovoljni su da se građani griju za period od 12 do 14 sati.

I ovo što je veoma važno - Srbija je taj gas kupila u Mađarskoj. Srbija sada nama posuđuje gas iz Mađarske, a nama je ministar Nermin Džindić zabranio da posuđujemo gas iz Mađarske. Pazite u kakvu situaciju sada ulazimo?", priča nam Bečarević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije