Ekspert Almir Bečarević potencirao na krivca zbog čega Sarajevo ostaje bez gasa

3
A. Sokolović
Ekspert Almir Bečarević potencirao na krivca zbog čega Sarajevo ostaje bez gasa
Foto: Radiosarajevo.ba / Almir Bečarević o odluku Vladimira Putina

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba pojasnio je situaciju sa kvarom na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku.

Podsjetimo, zbog vanredne situacije nastale nakon kvara na distributivnom gasnom sistemu u Bugarskoj i obustave dotoka gasa, građane  u Kantonu Sarajevo večeras očekuje prekid snabdijevanja prirodnim gasom korisnika.

Bečarević je kao ekspert za energetiku našem portalu otkrio trenutnu situaciju i ko je sve kriv za novonastalu situaciju.

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

"Od jutros je obustavljena isporuka prirodnog gasa iz pravca Bugarskle prema Srbiji, Mađarskoj i BiH. Mađarska je našla rješenje za 20 minuta i potrebne količine uzimaju iz pravca Ukrajine. Njima ništa Ruski tok ne pravi probleme. Srbija je kupila gas u Mađarskoj, pa ga transportuje iz prvaca koji je nama zabranjen.

Nama je obustavljena isporuka i nemamo alternativu. Iz Sarajevogasa se sugeriše da se setovi zatvore, to znači da će za dva, tri sata doći do potpune obustava isporuke, jer će se potrošiti akumulacija iz cijevi. Građanima u Kantonu Sarajevo ostaju dekice, jakne, mont jakne kao jedini izvor grijanja večeras", kazao je ekspert Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.

On je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je upoznat da će Srbija dostaviti Bosni i Hercegovini određene količine gasa dok se kvar u Bugarskoj ne popravi.

"Saznao sam da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odobrio Srbijagasu da posudi 300.000 kubika gasa do ujutro našoj zemlji. No, ta količina bi bila dovoljna samo za građane, šta je sa našom privredom? Pazite, tih 300.000 kubika prirodnog gasa dovoljni su da se građani griju za period od 12 do 14 sati.

I ovo što je veoma važno - Srbija je taj gas kupila u Mađarskoj. Srbija sada nama posuđuje gas iz Mađarske, a nama je ministar Nermin Džindić zabranio da posuđujemo gas iz Mađarske. Pazite u kakvu situaciju sada ulazimo?", priča nam Bečarević.

Stručnjak za energetiku i savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa smatra da dan ili dva čekanja nisu problem.

"Ovdje je problem što je BiH osuđena na turski tok i na ruski plin. Južna interkonekcija koja je trebala biti alternativa, ne postoji. Ministar Džinić to drži u ladici i neće da pusti u Parlament. Zašto to stoji u ladici i ne ide u proceduru, ministar Nermin Džindić samo to zna. Da imamo tu opciju, u tom slučaju niko nas ne bi mogao ucjenjivati sa cijenama", dodao je Bečarević.

On je naglasio da se ovim incidentom u Bugarskoj dešava scenarij iz trećeg mjeseca ove godine.

"Tada smo kazali ministru Džindiću i za cijenu i nemogućnost količina. Jedino što je uradio je da nas je ismijao. Meni je žao građana, ali i bh. privrede, Niko ne spominje ArcelorMittal. Ako oni nemaju gas 24 sata, njima je šteta milion maraka. Zašto ministar energetike ne vlada sistemom, pravo je pitanje. On je uvjeren je da će se nešto riješiti za 24 sata. Pitam Džindića - šta ako se ne riješi za 72 sata? Šta ćemo onda?", podvukao je Almir Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.

Bez odgovora od ministra Nermina Džindića

Portal Radiosarajevo.ba želio je čuti i ministra Nermina Džindića, kako bismo dobili njegovo mišljenje u vezi situacije sa nestankom plina u Kantonu Sarajevu, te kako bi odgovorio na riječi eksperta Bečarevića da je BiH osuđena samo na jedan pravac i da nema alternativu koja je trebala biti poslata u proceduru u Parlament FBiH.

Ministar Džindić nije odgovarao na naše pozive, a tokom dana je kazao da je dobio obećanje da će se doći do rješenje u roku od 24 sata.

"Sve firme i javne ustanove bi trebale da pređu na alternativna goriva, da što manje tokom dana trošimo plin da bi ujutru imali normalno snabdijevanje", rekao je medijima tokom dana ministar Džindić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije