Almir Bečarević o nestanku gasa u BiH: Imamo dva scenarija, nadamo se boljem

A. S.
Almir Bečarević o nestanku gasa u BiH: Imamo dva scenarija, nadamo se boljem
Foto: Radiosarajevo.ba / Almir Bečarević o odluku Vladimira Putina

Kompanija BH-Gas je obavješten od strane Gas Prometa Pale da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, te da će potrošači u petak, najvjerovatnije, ostati bez plina.

Do curenja gasa je, kako ističu iz BH-Gasa, došlo na širem području sela Roćević.

BH-Gas je napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tokom 5. februara.

Međutim, gotovo je izvjestan scenario da će tokom petka, 5. februar, svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Almira Bečarevića, savjetnika u BH-Gasu, koji je u razgovoru za nas pojasnio šta se desilo nakon što su lovci primijetili curenje prirodnog gasa na važnom magistralnom gasovodu prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Trenutno se prave dva scenarija. Prvi scenario pravi GAS promet s aspekta sanacije, a on podrazumijeva pražnjenje kompletne dionice od Loznice do Zvornika. Gas će biti ispušten u zrak. 

Almir Bečarević - undefined

Foto: N1: Almir Bečarević

S naše strane, BH-Gas pravi simulaciju da iz akumulacije pokuša da što duže individualni potrošači imaju prirodni gas. Prema trenutnom scenariju bojimo se da bi u početak moglo doći do obustave isporuke gasa prema svih građanima", kaže nam Bečarević.

Savjetnik u BH-Gasu nada se onom boljem scenariju. 

"Sve zavisi da li će doći do novog problema. Mi, s naše strane pokušavamo, da gdje je to god moguće da svi potrošači koji mogu pređu na alternativna rješanja. Još uvijek smo u fazu pravljenja scenarija, a više informacijama ćemo imati u četvrtak i u petak ujutro. Tada ćemo saznati i koliko će sve ovo trajati. Dok ne dođe do sanacije nemoguće je ništa prognozirati, kada će se sve završiti. Mi se nadamo najboljem scenariju", kazao je Almir Bečarević, savjetnik u BH-Gasu za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije