Bečarević: Ovo je katastrofa, SAD je gubitnik, o padu cijena nafte pisat će se knjige

A. Sokolović
Bečarević: Ovo je katastrofa, SAD je gubitnik, o padu cijena nafte pisat će se knjige
Foto: epa - N1 / Almir Bečarević, ekspert za energente

Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je posljednja dešavanja na svjetskog tržištu nafte, nakon što je cijena ove sirovine sinoć pala na najniži nivo u historiji trgovanja.

Cijena nafte pala ispod nule, ovo se nikad u historiji nije dogodilo

Cijena nafte pala je danas na najniži nivo u historiji trgovanja, uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati. Naime, potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

I ugledni ekspet smatra da je potražnja za sirovom naftom dramatično pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja usljed pandemije koronavirusa.

"Ono što prvo treba znati - kada je donesena odluka o smanjenju proizvodnje nafte za 10 miliona barela, u tom trenutku se znalo da je to nedovoljna odluka za ono što će se desiti u budućnosti. Već tada je tržište u cijelom svijetu je bilo takvo da je potražnja za naftom bila pala između 20 i 30 posto. Ako imate smanjenju potražnju za 20 do 30 miliona barela, samo se govori da to nije dovoljna odluka", priča nam Bečarević.

"Druga stvar je također bitna, trenutna potražnja za naftom je gotovo nikakva. Punila su se skladišta, a sada je došlo do preopterećenja tržišta, skladišta su puna, posebno na američkom tržištu, nemate kome prodati tu naftu. Ono što je sljedeće, počet će se zatvarati naftne bušotine. Dok pričamo, cijena na američkom tržištu je negativna, minus 10 dolara. Trgovci koji prodaju tu naftu, mole da je neko kupi, jer ne znaju šta će s njom", dodao je Bečarević. 

On kaže da je europsko tržište palo na 20 dolara po barelu.

"Samo u toku današnjeg dana cijena nafte je pala za pet dolara po barelu. Trend je da bi se pad mogao još nastaviti. Sve ovo ukazuje da će se na pumpama smanjivati cijene. U BiH je svakodnevno pad rafinerijskih cijena nafte. Dat ću vam primjer, Dizel 01. U Novu godinu smo ušli sa cijenom u rafinerijama od 588 dolara, a danas, na 20. april, ona iznosi 182 dolara. Ako gledamo da je nafta na početku godine bila 70 dolara po barelu, a danas 20, mislim da je iz ovih cifara sve jasno", podvukao je Bečarević.

Nekadašnji direktor BH-Gasa se i zapitao.

"Ako u jednom gradu imate sedam ili pet pumpi od jednog trgovca, kako je moguće da nas tih pet pumpi bude različita cijena po litri nafte. Druga stvar, naftno tržište u FBiH 60 posto drži samo jedan veletrgovac. Kako onda na tim pumpama, konkretno u Sarajevu, na jednoj općini bude jedna cijena, a na drugoj općini sasvim druga. Tu nema logike", kaže Bečarević, dodajući da u takvih odlukama nema zdravog razuma. 

Bečarević kaže da sve ovo šta se dešava nije dobro.

"Ovo je katastrofa. Neko vam nudi novca da otkupite njegovu naftu, samo da je on ne drži na brodu. Ovo zaista nema nikakve logike. O ovome će se knjige pisati. Mi smo sa cijenom barela od 20 dolara na nivou cijena nafte iz 1995. godine. Tada je cijena litre goriva bila ispod marke, 0,90 feninga", dodao je Bečarević. 

Odmah je naglasio za koga trenutna situacija nije dobra.

"Nije dobra za Ameriku, jer su SAD prognozirali neke sasvim druge cijene, potpuno drugačiji budžet. Rusija je to radila na 40 do 50, Saudijska Arabija od 60 do 70 dolara. Ako ovakva cijena ostane nije dobra za svijet kakvog poznajemo. Barel je početkom godine iznosio 70 dolara, a danas 20 dolara. Sva su skladišta puna. Niko nije smanjivao specijalno proizvodnju, desila se korona i sve se izokrenulo. Prognoze za budući period, do kraja godine ne prelaze 30 dolara. Jednostavno sve je stalo", kazao je Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente, u razgovoru za Radiosarajevo.ba.     

Profesor Anto Domazet o historijskom padu cijena nafte

Cijena nafte pala je jučer na najniži nivo u historiji trgovanja, uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati. Naime, potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja uslijed pandemije koronavirusa.


  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije