Oglasio se BH Gas: Evo kada ostajemo bez plina i koliko dugo će trajati obustava

1
Radiosarajevo.ba
Oglasio se BH Gas: Evo kada ostajemo bez plina i koliko dugo će trajati obustava
Fena / Ilustracija

Na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo došlo je do curenja gasa, zbog čega će svi potrošači u BiH, kako je ipak potvrđeno, ostati bez ovog energenta.

Konkretno, radi se o curenju prirodnog gasa na širem području sela Roćević.

Naime, kako je saopćeno iz BH Gasa, njih su iz Gas Prometa Pale, koje je zaduženo za ovaj dio plinovoda, prvo obavijestili da će sanacija mjesta curenja prirodnog gasa biti riješena bez potpune obustave prirodnog gasa, ali je nakon defektaže ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi.

"Time će doći do potpune obustave isporuke prirodnog gasa, sve prema pismenim informacijama iz Gas Prometa Pale.

Sanacija i zamjena cijevi će biti izvršena 5. februara 2020. godine, a potpuna obustava isporuke prirodnog gasa, prema informacijama Gas Prometa Pale, će biti u periodu od ranih jutarnjih sati 5. februara s projekcijom da će obustava trajati do 24 sata", naglašeno je u saopćenju iz BH gasa, koje potpisuje v.d. direktora ove kompanije Jasmin Salkić.

U skladu s ovim, odmah će od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo tražiti da sve kotlovnice i svi oni potrošači koji mogu da u petak pređu na alternativno gorivo, čime bi se stvorila veća mogućnost da domaćinstva i dalje imaju prirodni gas u svojim domaćinstvima.

"BH-Gas je napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tokom 5. februara.

Međutim, gotovo je izvjestan scenario da će tokom 5. februara svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje. U slučaju trajanja radova duže od 24 sata, nema dileme da će potrošači svo to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa. Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH-Gasa da se sanacija izvrši tokom nedjelje kada je potrošnja gas manja u cijeloj BiH", istakli su iz BH gasa.

Osvrnuli su se na problem starosti ovog plinovoda, inače jedinog u BiH.

"Svima je poznato da je gasovod star preko 40 godina i da je njegova funkcionalnost upitna i da isti ne može više raditi na projektovanim kapacitetima. Uporno smo pokušavali da putem stručne javnosti i medija ukažemo na ovaj problem i da se ovakve situacije mogu desiti, a posebno na dionici kojom upravlja i koju održava Gas Promet Pale.

I evo desio se upravo taj scenario.

Došlo je do curenja gasa na magistralnom gasovodu i sada treba doći do potpune obustave prirodnog gasa i ovim se pokazuje da se snabdjevanje prirodnim gasom ne može zasnivati na jednom pravcu snabdjevanja. Ovaj pravac snabdjevanja, a i ovim slučajem se to pokazuje, ne zadovoljava standarde sigurnosti snabdjevanja i njegove tehničke karakteristike više ne zadovoljavaju projektovane standarde. Tvrdnje Gas Prometa o održavanju na ovom gasovodu i njegovoj mogućnosti da u svakom trenutku odgovori zahtjevima na ovom primjeru se pokazuju kao netačne", istakli su iz BH Gasa.

Ponovili su važnost izgradnje novog pravca snabdjevaja i to Južnom interkonekcijom.

"Južna interkonekcija u svojoj konačnici podiže stepen sigurnosti snabdjevanja BiH prirodnim gasom sa koeficijenta nula na preko 60 odsto i čime bi se u budućnosti isključile mogućnosti obustave isporuke prirodnog gasa zbog sanacije cijevi na dužini od 3 metra", dodaju iz BH Gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije