Bečarević uputio oštru reakciju: Džindiću stidi se, cijena plina je već povećana

9
Radiosarajevo.ba
Bečarević uputio oštru reakciju: Džindiću stidi se, cijena plina je već povećana
Print Screen / Almir Bečarević i Nermin Džindić

Almir Bečarević, savjetnik u BH-Gasu uputio je demant povodom najave da cijene plina neće rasti. 

Nakon prošlosedmične pres konferencije u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jučer je održan sastanak koji je inicirao ministar energije, rudarstva i industrije u Federalnoj vladi Nermin Džindić. Nakon sastanka naglašeno je da cijena plina neće rasti do kraja 2021. godine, bez obzira na stalni porast njegove cijene na svjetskog berzi.

"Kao prvo, prelaskom na Turski tok obećana je cijena plina manja za 20 posto, a sad učesnici sastanka kažu da cijena plina neće porasti do kraja godine. Učesnici sastanka ne priopćavaju javnosti da je cijena plina za industriju već povećana za preko 30 posto, a da će ista dodatno rasti za preko 50 posto početkom 2022. godine", tvrdi Bečarević.

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

Učesnici ovog sastanka u svojim potvorama zanemaruju da će se kumulacija svih povećanja cijene gasa odraziti u prvom kvartalu 2022. godine i gdje bi povećanje cijene za građane trebalo iznositi između 25% do 40%, ističe Bečarević. 

U nastavku pročitajte njegovu reakciju:

"U svojoj panici, a zbog jasno prezentiranih činjenica koje je BH-Gas davno dostavio gospodinu Džindiću, sada se izmišljaju nekakvi nagomilani dugovi BH-Gas-a, a istina je samo jedna:

-BH-Gas na ovom svijetu nije dužan niti jednog KM bilo kome,  
-BH-Gas je u pretplati poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost. 

Što se tiče otuđivanja novca od građana FBiH sram i stid neka te bude Nermine Džindiću jer ti dobro znaš da si svaku dobit ti odobravao, a Ured za reviziju dao pozitivno mišljenje na poslovanje BH-Gas-a kao i Odbor za energetiku Parlamenta Federacije BiH.

O svemu postoje dokazi. Jedino opterećenje koje će građani dobiti je opterećenje prelaska na Turski tok jer ako nije tako objavite JAVNO sve fakture Gazproma, Energoinvesta i faktura Energoinvesta prema industriji u periodu januar-august 2021.godine i dostavite ih Odboru za energetiku Parlamenta FBiH.

Što se tiče plaćanja obaveza za usluge koje nikad neće biti obavljenje i za koje kao ne postoje saglasnosti Nadzornog odbora dostavljam svim medijima samo jednu od saglasnosti Nadzornog odbora BH-Gasa kojom se daje saglasnost BH-Gas-u da sa Energoinvestom potpiše Pismo uvjerenja da ove dvije kompanije nikad neće raskinuti Ugovor sa mađarskim transporterom FGSZ.

Na kraju, sve vaše potvore mene vesele, jer su znak panike zbog onoga što predstoji, a to je ili da “nađete“ desetine miliona KM za pokriće razlike u cijeni gasa ili da povećate cijenu gasa prema građanima, a što je i bio cilj ovog sastanka tj. stvarate ambijent dokazivanja nekakvog kriminala, a kako bi, ko biva, zaštitili građane od poskupljenja gasa do kraja godine.
Niti jedan od učesnika sastanka pojma nema kako se formira cijena gasa, a ti ministre Džindiću neka te je stid i sram ovog čovjeka koji ti je od 2016.godine formirao cijene prirodnog gasa", tvrdi Bečarević. 

Podsjećamo, jučerašnjem sastanku pored ministra Džindića, prisustvovali i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v. d. direktora BH-Gasa Mihajlo Krmpotić i direktor KJKP Sarajevogas Edis Baković.

Pored već poznatih informacija akteri sastanka su nakon višednevne analize došli do zaključka da je prethodna uprava BH Gasa sistematski i bezočno otuđivala novac građana Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije