Porezna uprava zabranila rad sa strankama: Zbog jedne osobe cijela ispostava u izolaciji

Radiosarajevo.ba
Porezna uprava zabranila rad sa strankama: Zbog jedne osobe cijela ispostava u izolaciji
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH

Iz Porezne uprave Federacije BiH obavijestili su porezne obveznike da pokušavaju da organizuju obavljanje poslova u mjeri i na način kako je to moguće kako bi zaštitili zdravlje svih građana.

Porezna uprava je u skladu sa donesenim preventivnim mjerama i shodno zaključku Vlade FBiH obustavila i zabranila fizički kontakt i rad sa stranaka, te zabranila ulazak u poslovne prostorije Porezne uprave FBiH.

"To smo učinili i zbog toga što je zbog boravka osobe zaražene koronavirusom jedna naša cijela ispostava, odnosno svi njeni zaposlenici rješenjem poslani u izolaciju", naveli su iz Porezne uprave.

U cilju olakšanja vašeg poslovanja, obavještavaju i da su rokove za podnošenje poreznih prijava produžili kako sljedi: prijava poreza na dobit za pravna lica - Obrazac PP-801, Obrazac PP-802, Obrazac PP-803, Obrazac PP-804 i Obrazac PP-805 za 2019. godinu do 30. 4. 2020. godine; godišnja prijava poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2019. godinu do 30. 4. 2020. godine; prijave plaćenog poreza na dohodak i doprinosa specifikacije: Obrazac-2001 i Obrazac 20001-A, za plate isplaćene u martu dostaviti do 30. 4. 2020. godine i za plate isplaćene u aprilu dostaviti do 31. 5. 2020. godine; Samostalni obrtnici za plaćene doprinose u martu Obrazac-2002 ili 2002-A dostaviti do 30. 4. 2020. godine, a plaćene doprinose u aprilu dostaviti do 31. 5. 2020. godine; Prijave obračunate plate, plaćenog poreza na dohodak i doprinosa, Obrazac MIP-1023 za plate isplaćene u martu dostaviti do 30. 4. 2020. godine i za plate isplaćene u aprilu dostaviti do 31. 5. 2020. godine.

Prijave/promjene/odjave osiguranja u Jedinstvenom sistemu Obrazac JS 3100 i JS 3120 mogu se poslati poštom, faksom ili skenirane na e-mail.

Riječ je o slučaju u Orašju. Ipak, i ostale ispostave širom FBiH prate rigorozne preventivne mjere u cilju zaštite uposlenika i prevencije širenja virusa.

"U ovoj situaciji pokušavamo da organizujemo obavljanje poslova u mjeri i na način kako je to moguće kako bi zaštitili vaše zdravlje i zdravlje svih građana. Obavještavamo vas da će se komunikacija sa strankama obavljati isključivo pisanim putem preko pošte, e-maila, faksom i telefonom", dodali su.

Porezni obveznici i stranke ne treba da dolaze u Poreznu upravu, već sve svoje porezne prijave i podneske mogu podnijeti putem pošte, elektronski e-mailom, faksom, a sve informacije mogu dobiti i putem telefona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije