Poražavajući podaci: Evo koliko je presuda za korupciju izrečeno u BiH u 2022. godini

0
Radiosarajevo.ba
Poražavajući podaci: Evo koliko je presuda za korupciju izrečeno u BiH u 2022. godini
Foto: Emerging Europe / Ilustracija

Korupcija je veliki problem u Bosni i Hercegovini, a izvještaj koji je objavio Transparency International je dokazao da se još uvijek malo radi na rješenju. 

U 2022. godini nije izrečena niti jedna presuda za visoku korupciju u Bosni i Hercegovini, glavna je poruka novog izvještaja nevladine organizacije Transparency International. 

Još gorom situaciju čini činjenica da niti jedna optužnica za ovo krivično djelo nije potvrđena prethodne godine. Ukupno, donesene su svega četiri presude za visoku korupciju u posljednjih nekoliko godina - dvije u Unsko-sanskom kantonu, jedna u Republici Srpskoj, te jedna u Distriktu Brčko. 

Mesud Selimović svjetski prvak u kickboxingu, pobjedu proslavio uz zastavu BiH

Mesud Selimović svjetski prvak u kickboxingu, pobjedu proslavio uz zastavu BiH

U cijeloj Bosni i Hercegovini tokom 2022. godine je zabilježeno 1859 prijava za krivična djela korupcije i taj broj je veći za 168 slučajeva u odnosu na prošlu godinu. Ono što dodatno zabrinjava jeste da dvije trećine ovih prijava završe naredbom za neprovođenje istrage

Kako dalje kaže izvještaj, 29,6 posto slučajeva završi kaznom zatvora, dok većina slučajeva završi uslovnom ili novčanom kaznom. 

#TIBiH objavio podatke o procesuiranju korupcije za 2022. godinu koji pokazuju da je 2/3 prijava za krivična djela...

Posted by Transparency International Bosna i Hercegovina on Thursday, May 25, 2023

Posebno je kritično stanje u dva kantona - Srednjo-bosanskom i Hercegovačko-neretvanskom. U SBK, samo je jedan slučaj dobio svoj pravni epilog, i to iz 2019. godine, dok je u HNK posljednja kazna za korupciju izrečena 2019. godine

Cijeli izvještaj možete naći OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije