Nastavljaju se problemi s korupcijom: GRECO objavio novi izvještaj o BiH, informacije poražavajuće

2
Radiosarajevo.ba
Nastavljaju se problemi s korupcijom: GRECO objavio novi izvještaj o BiH, informacije poražavajuće
Foto: AA / Zastave Europske unije i Bosne i Hercegovine

Grupa država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), u izvještaj koji je objavljen 9. maja, poziva vlasti Bosne i Hercegovine da pojačaju napore i prevaziđu političke blokade koje koče određene reforme, radi spriječavanja korupcije među osobama sa najvišim izvršnim funkcijama u državi.

Ovaj izvještaj ocjenjuje učinkovitost okvira koji postoji u Bosni i Hercegovini Hercegovine za sprječavanje korupcije među osobama s najvišim izvršnim funkcijama (članovi Predsjedništva i njihovih predstavnika ureda i savjetnika, predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministri, zamjenici ministara i njihovi voditelji ureda i savjetnici, u daljnjem tekstu "PTEF-ovi") i pripadnicima Granične policije i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U Bosni i Hercegovini postoji pravni vakuum u pogledu politika prevencije korupcije. Strategija za suzbijanje korupcije 2020.-2024. i njezin Akcijski plan nisu usvojen do danas i nedostaje cjelovitija antikorupcijska politika na državnom nivou.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Trenutno ne postoji posebna strategija za sprječavanje korupcije i promicanje integriteta među PTEF-ovima u BiH. Iako se Kodeks ponašanja državnih službenika odnosi na savjetnike, ne postoji poseban kodeks ponašanje za PTEF-ove općenito postoji. Sva ostala postojeća pravila (o sukobu interesa, darovima, pristupu na povjerljive podatke itd.) razasuti su po mnogo različitih propisa.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) nema kapacitet za pravilno i nezavisno obavljanje svojih dužnosti i bio je jedva operativan. Što se tiče PTEF-ova, operativni akcijski plan za sprječavanje korupcije na temelju procjene rizika treba usvojiti posebno usmjerene na PTEF-ove.

Kako bi se spriječio rizik od sukoba interesa u izvršnoj vlasti, u sklopu njih bi se trebale provoditi provjere integriteta procedure zapošljavanja. Općenitije, jasne smjernice u vezi sa sukobima interesa i druga pitanja povezana s integritetom trebaju biti razrađena u kodeksu ponašanja za PTEF-ove, popraćeno odgovarajućim mehanizmom praćenja i provedbe.

U vezi s ovim standardima, potrebno je organizirati sistemsko i redovno upoznavanje i obuku PTEF-ova.

Što se tiče transparentnosti i pristupa informacijama, pregled zakonodavstva reguliranje slobode informacija treba provoditi nezavisno kako bi se riješili postojeći problemi kao što je nedostatak reakcije vlasti na zahtjeve za informacijama.

Iako je postignut određeni napredak, potrebni su daljnji napori za povećanje transparentnosti procesa donošenja zakona.

Štaviše, potrebno je revidirati sistem za upravljanje sukobima interesa PTEF-ova, osobito osiguravanjem da izjave o interesima PTEF-ova budu podložne redovnim značajnim provjerama, s razmjernim sankcijama u slučaju kršenja, uključujući lažno prijavljivanje ili nepodnošenje prijave.

Što se tiče provedbe zakona, trebao bi se uspostaviti sistem redovnih akcijskih planova za borbu protiv korupcije. Postojeći etički kodeksi Granične policije i SIPA-e trebaju biti dopunjeni praktičnim smjernicama koje ilustriraju sva pitanja i rizična područja.

Obuka o etici i integritetu za nove regrute i zaposleno osoblje bi trebala biti na temelju praktičnih smjernica koje treba usvojiti za etičke kodekse i biti obvezne za sve. Sigurnosne provjere koje se odnose na integritet policijskih službenika trebale bi se provoditi i u redovnim intervalima tokom cijele karijere.

Također je potrebno poduzeti mjere za daljnje promicanje uravnoteženije zastupljenosti spolova
u svim činovima, osigurati imenovanja čelnih policijskih dužnosnika u Graničnoj policiji i SIPA-i
temeljene na zaslugama i vođene otvorenim, standardiziranim i transparentnim takmičenjima i uvesti institucionalni sistem rotacije policijskog osoblja u rizičnim područjima.

Dodatno, treba usvojiti zakonsku odredbu koja definira nespojivosti s policijskim dužnostima i
ovlaštene sporedne djelatnosti propisno evidentirane. Štoviše, potrebno je usvojiti pravila koja će osigurati transparentnost i ograničavanje rizika od sukoba interesa kada policijski službenici napuštaju granicu. Konačno, zaštita zviždača bi trebala biti ojačana.

Kompletan izvještaj objavljen je na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije