Iskoristite sunčano jutro, meteorolozi za popodne najavljuju grmljavinu. Evo u kojim dijelovima BiH

0
Radiosarajevo.ba
Iskoristite sunčano jutro,  meteorolozi za popodne najavljuju grmljavinu. Evo u kojim dijelovima BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša i nevrijeme / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini u nedjelju ujutro, 19. maja, bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 8 stepena, Ivan Sedlo 12, Livno 13, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg i Sokolac 14, Banja Luka, Bihać, Doboj, Sarajevo i Srebrenica 16, Trebinje, Tuzla i Zenica 17, Mostar i Neum 18, Gradačac 19, Bijeljina 20 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo opada.

Danas nešto manje oblačnosti i sučanije u jutarnjim satima i prije podne. Tokom dana, umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab južnih smjerova. Najviša dnevna od 20 do 26, na sjeveroistoku Bosne do 29 stepena.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

U Sarajevu jutro sunčano uz umjeren porast oblačnosti tokom dana. U drugom dijelu dana su mogući pljuskovi i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 26 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati u odnosu na prvi dan vikenda. Prije podne svježije i ugodnije, potom sa povećanom vjerovatnoćom za pljuskove širom zemlje. Opšta slika će biti lošija na sjeveru, gdje bi uz visoke temperature i porast sadržaja vlage u zraku, osjet sparine mogao biti izraženiji. Od meteopatskih reakcija moguće su promjena raspoloženja, glavobolja, dekoncentracija. Sa noćnim satima, posvuda malo ugodnije. Poželjno je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili.

Trodnevna prognoza za veće gradove
Foto: Printscreen: Trodnevna prognoza za veće gradove

Meteorolozi su objavili prognozu do srijede:

ZA 20. maj 2024 (ponedjeljak), umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28 stepena.

BHMeteo upozorava: Stižu saharski pijesak i prašina u zraku. Evo kada se trebamo pripaziti

BHMeteo upozorava: Stižu saharski pijesak i prašina u zraku. Evo kada se trebamo pripaziti

ZA 21. maj 2024 (utorak), umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 20 do 26, na sjeveroistoku Bosne do 28 stepeni. 

ZA 22. maj 2024 (srijeda), umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima lokalnim pljuskovi su moguću na jugu i jugozapadu zemlje. U ostatku dana širom zemlje lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru zemlje do 20, a dnevna od 18 do 24 stepena, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije