Komentar / Ponovo se oglasila Ruska ambasada: Evo šta sad tvrde

26. 05. 2022. u 19:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Isticanje stavova Rusije i razjašnjenje principa evropske bezbjednosti nije prijetnja, kako to izjavljuju pojedini političari u BiH, navedeno je za RTRS iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Navode da se posljednjih godina "NATO pretvorio u agresivnu organizaciju, čija je glavna meta Ruska Federacija."

"Učlanjenje bilo koje zemlje u Alijansu podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antisruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Alijanse smatra usmjerenim protiv Rusije", navode iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ističu da su zbog nacionalne bezbjednosti Rusije prinuđeni da preduzmu odbrambene mjere.

Navode i da svaka država ima suvereno pravo da opredjeljuje spoljno-političke prioritete, u skladu sa svojim nacionalnim pravnim postupkom.

"Isticanje stavova Rusije i razjašnjenje principa evropske bezbjednosti nisu prijetnja, kako to ocjenjuju pojedini političari u BiH", navode iz Ambasade Ruske Federacije.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je rako da postoje otvorene prijetnje ruske strane da će BiH iskusiti negativne posljedice ako nastavi NATO putem i da to radi ruski ambasador u Sarajevu.

"Postoje otvorene prijetnje od strane Ruskog ambasadora ako BiH nastavi NATO putem", napomenuo je Džaferović i zamolio na podršku BiH. Također je zamolio da se ojača NATO štab u BiH.

"Želim da naša saradnja bude snažnija, da naše OSBiH budu prilagođene standardima NATO saveza", rekao je Džaferović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)