Ruska ambasada prijetila novinaru iz Zagreba: "Članak će ti završiti kod Kadirova"

7
Radiosarajevo.ba
Ruska ambasada prijetila novinaru iz Zagreba: "Članak će ti završiti kod Kadirova"
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans / Ruska ambasada u Zagrebu prijetila novinaru Hassanu Diabu

Hassan Diab, novinar Večernjeg lista iz Zagreba, u aprilu je pisao ulozi čečenjskih boraca i njihovog vođe Ramzana Kadirova u ratu u Ukrajini.

Izvještavanje o zvjerstvima čečenskih "eskadrona smrti" nije se svidjelo Ambasadi Rusije u Hrvatskoj, pa su ga kontaktirali telefonski rekavši ironično kako je napisao sjajan članak.

"Mi ćemo to provesti i poslati u Moskvu", rekli su mi, priča Diab: "Ja im kažem, pa sve vi prevedite i šaljite. Kažu oni 'ne, ne, nisi skužio. To ćemo mi prevesti i poslati direktno u ruke Kadirovu'.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

A, šta to znači? Upitao sam. Da li to znači da vi meni prijetite smrću, da li mogu to tako smatrati?

Kažu oni, smatraj kako god hoćeš, a ja im kažem da jedino mogu smatrati da ste vi mene sada osudili na smrt", priča Diab za Al Jazeeru.

O svemu je obavještena policija koja je poduzela sve potrebne mjere za Hassana Diaba i njegovu porodicu. Sedmični list Nacional izvještava da je djelovala i Sigurnosno-obavještajna agencija.

Nakon prvih prijetnji, Diaba su ponovo kontaktirali preko telegrama.

Hrvatska je u međuvremenu protjerala političkog tajnika Ambasade i savjetnika za medije koji su bili u grupi 24 ruska diplomata koji su morali napustiti Zagreb.

"Hasan je dovoljno iskusan. Obratio se ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću, koji ga je odmah uputio da se obrati i policiji i SOA-i. SOA je to registrirala. Cijeli slučaj je dobio dokumentaciju prateću. To se našlo na stolu premijera Plenkovića koji je zatražio zaštitu za Hasana. Nakon toga je uslijedila deportacija ambasadora", kazala je Zrinka Vrabec Mojzeš, kolumnistica sedmičnog lista Nacional.

Povodom Svjetskog dana slobode medija Novinarsko društvo i Sindikat hrvatskih novinara odali su počast novinarima ubijenim u ratu u Ukrajini.

Također, dali su podršku Hassanu Diabu kazavši da će o prijetnjama obavijestiti europske institucije i platforme za zaštitu novinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije