Kadirovci sve češće u sukobu s ruskim vojnicima, u Buči ubijali i ranjenike

4
Radiosarajevo.ba
Kadirovci sve češće u sukobu s ruskim vojnicima, u Buči ubijali i ranjenike
Foto: PrtScr / TikTok / Husein Mezhidov, jedan od vođa Kadirovih trupa

Ukrajinska obavještajna služba javlja, a prenose mnogi strani mediji, kako sve češće dolazi do sukoba, pa i oružanih, između pripadnika ruske vojske i tzv. kadirovaca, paravojnih postrojbi odanih čečenskom predsjedniku Ramzanu Kadirovu, nekoj vrsti Putinove pretorijanske garde.

Veteran ukrajinske vojske Viktor Kovalenko navodi kako je u selu Kiseljovka kod Hersona došlo do oružanog sukoba između kadirovaca i pobunjenih ruskih vojnika, uglavnom Burjata. Naime, čečenski borci odani Kadirovu, "navode" red u demoraliziranoj ruskoj vojsci, navodno strijeljaju dezertere, bundžije i sve one koji traže da ih se vrati kući, a osim toga, kadirovci, koji nisu u prvim redovima na bojišnici, postavljeni su da paze kako se ruska vojska ne bi povlačila. Postavljeni su iza ofenzivnih ruskih linija i imaju pravo pucati na one koji se povlače.

Sličnu taktiku imali su u Drugom svjetskom ratu i pripadnici unutarnjih snaga Staljinova NKVD-a. Prema Kovalenkovim navodima, čak je u nekim postrojbama ruske vojske došlo i do pobune vojnika zbog ponašanja kadirovaca, koje se, kako bi bilo jasnije, može usporediti s arkanovcima u ratu u Hrvatskoj i BiH. Postoje izvješća o tome kako su kadirovci strijeljali na licu mjesta ruske vojnike koji bi odbili poslušnost, piše Jutarnji.

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Kako kaže Kovalenko, vojnici burjatske nacionalnosti pobunili su se protiv toga da se njih tjera u napad, dok kadirovci ostaju u pozadini i njima prijete ako ne izvrše zapovijed. Burjati su budistički narod smješten u južnom Sibiru, ne obalama Bajkalskog jezera, među kojima ima najviše "vojnika po ugovoru". Naime, to je siromašan kraj, pa se mnogi Burjati tako žele izvući iz društvenog i socijalnog dna.

Prema podacima nekih ruskih nevladinih udruga, među Burjatima ima najviše poginulih ruskih vojnika. Osim toga, pojavila se i informacija da su kadirovci, za koje se već utvrdilo da su sudjelovali u ratnom zločinu u gradiću Buča kod Kijeva, isto tako bez milosti ubijali i ranjenje ruske vojnike, odbijajući im pružiti medicinsku pomoć.

Prema svjedočanstvu Artjoma Gurina, kaže se kako su u bolnici u Borodjanki kod Kijeva, kadirovci prilikom povlačenja bez pardona pobili teško ranjene ruske vojnike jer ih nisu htjeli odvesti sa sobom. U Buči su kadirovci imali posebne zatvore, u staklani u Jablonskoj ulici, u kojima su mučili zarobljene Ukrajince i vojnike i civile, a svjedoci tvrde da su najveće zločine na području Kijeva počinili upravo čečenski vojnici.

Na ulicama Jablonska i Vokzaljnaja u Buči ubijeno najviše civila, a taj dio grada upravo su držali kadirovci. Prema podacima prorežimske ruske postaje Russia today, u Ukrajini ratuje oko 12 hiljada tzv. kadirovaca, koji su u sklopu ruske vojske, ali imaju "autonomiju".

Inače, u Ukrajini, ali na strani Ukrajinaca, ratuje i čečenska brigada Džohar Dudajev (nazvana prema predsjedniku Čečenije koji je želio izdvojiti tu autonomnu republiku iz sastava Rusije), protivnici Ramzana Kadirova. Oni, pak, smatraju da je rat u Ukrajini nastavak "čečenskog rata" s početka 2000-ih, a Kadirov je obećao milion dolara nagrade onome tko otkrije lokaciju Dudajeve brigade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije