Čečenski vođa Kadirov: Predalo se više od 1.000 ukrajinskih marinaca

5
Hina
Čečenski vođa Kadirov: Predalo se više od 1.000 ukrajinskih marinaca
Foto: EPA / Čečenski vođa Ramzan Kadirov

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da se više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju i pozvao preostale snage skrivene u čeličani Azovstal da se predaju.

Ukrajinski dužnosnici nisu odgovorili na tu tvrdnju objavljenu na Kadirovljevom Telegram kanalu.

Ukrajinski glavni štab je u svom jutarnjem izvještaju u srijedu rekao da ruske snage nastavljaju s napadima na Azovstal i luku. Ruska televizija je u utorak prikazala kako se marinci predaju u Željezari Iljič u Mariupolju, nazvanoj po Lenjinu, a mnogi od njih su povrijeđeni.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Nije jasno na koju je tvornicu - Azovstal ili Željezaru Iljič - Kadirov mislio kada je govorio o 1.000 ukrajinskih marinaca.

"Unutar Azovstala u ovom trenutku ima oko 200 ranjenih koji ne mogu dobiti nikakvu medicinsku pomoć", rekao je Kadirov u svojoj objavi.

"Za njih i sve ostale bilo bi bolje da prekinu ovaj besmisleni otpor i da se vrate svojim porodicama."

Kadirov je gorljivi pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina i razmjestio je mnoge svoje borce u Ukrajini kako bi osnažio ruski vojni pohod radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine.

U ranijim objavama obećao je da će nastaviti sa zauzimanjem Mariupolja te nastaviti zauzimati sve ostale ukrajinske gradove, uključujući Kijev. Ruska televizija, kako tvrdi, pokazala je ukrajinske vojnike dok hodaju cestom s rukama u zraku. Jedan od vojnika je prikazan kako drži ukrajinsku pasoš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije