Pogledajte kako izgleda obrazac koji građani BiH popunjavaju za ulazak u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda obrazac koji građani BiH popunjavaju za ulazak u Hrvatsku
Foto: EPA-EFE / Hrvatska

Nakon što je Europska unija napravila spisak 15 zemalja članica izvan Europske unije čijim će državljanima biti dozvoljen ulaz u Uniju, svaka zemlja članica ipak će donijeti odluku o tome na nacionalnoj razini.

Štab civilne zaštite Hrvatske jučer je donio odluku da je državljanima iz Europske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Europske unije, tzv. treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina, na graničnim prijelazima moraju dokazati svrhu ulaska. 

Obrazac koji građani BiH popunjavaju za ulazak u Hrvatsku - undefined

Printscreen: Obrazac koji građani BiH popunjavaju za ulazak u Hrvatsku

Dokaz o razlogu ulaska u Hrvatsku morat će pokazati i državljani naše zemlje. Kada je riječ o mjeri samoizolacije, njom nije obuhvaćena niti jedna zemlja, pa tako ni BiH.  

Oni državljani Bosne i Hercegovine koji žele ući u Hrvatsku mogu ispuniti obrazac na internetu kako bi se smanjile gužve i čekanje na granici.

Podsjetimo, u aplikaciji morate, između ostalog, objasniti razlog putovanja i period tokom kojeg ćete boraviti u Hrvatskoj i navesti objekat smještaja

Obrazac vrijedi 90 dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije