Državljani BiH koji idu u Hrvatsku moraju popuniti online obrazac

A. S.
Državljani BiH koji idu u Hrvatsku moraju popuniti online obrazac
Foto: EPA-EFE / Hrvatska granica

Svi građani Bosne i Hercegovine koji žele putovati u Hrvatsku, prema uputama Ministarstva unutrašnjih poslova i ministarstvo turizma ove zemolje morat će popuniti online obrazac prije nego krenu na put u ovu zemlju.

To je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine.

Hoffman je dodao da građane BiH ne očekuju veliki problemi prilikom prelaska granice sa Hrvatskom, već da se u online obrazac upisuju svi podaci koji se uobičajeno traže prilikom prelaska granice.

"Ova mjera se primjenjuje prema svim strancima koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a ne posebno prema državljanima BiH. Izuzeti su samo državljani Hrvatske", dodao je Hoffman za naš portal. 

On je pojasnio da su ove mjere uvedene u cilju bolje kontrole u sklopu borbe protiv pandemije.

"Evidentiranjem boravka stranaca po mišljenju vlasti u Hrvatskoj lakše se boriti protiv eventualnog drugog vala COVID-19 u ovoj zemlji", naglasio je Hofman.

Savjetnik direktora GP BiH kaže da "onog trenutka kada policajac iz Hrvatske na granici skenira pasoš državljanina BiH, da ga automatski sistem poveže sa svim ranije upisanim podacima u tom online obrascu".

"To ne znači da neće moći prijeći granicu onaj koji nije popunio ovaj online obrazac. No, to će za državljanina BiH prouzročiti dodatno zadržavanje, jer će on biti privremeno uklonjen s trake i onda će ga morati ručno popunjavati", kazao je Hofman za Radiosarajevo.ba dodajući da ne očekuje pretjerane gužve na granici sa Hrvatskoj, jer su, prema njegovim riječima, državljani BiH veoma pedatni i odgovorni kada je riječ o prelasku graničnih prijelaza širom regije, pa i Europe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije