Počeli protesti Sindikata metalaca u Sarajevu: Odustati nećemo!

0
Radiosarajevo.ba
Počeli protesti Sindikata metalaca u Sarajevu: Odustati nećemo!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest Sindikata metalaca

Predstavnici Sindikata metalaca Federacije BiH i stotinjak radnika metalske industrije okupili su se danas u Sarajevu na protestima.

Oni su se okupili da iskažu nezadovoljstvo radom Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo te Udruženja poslodavaca FBiH.

Okupili su se prvo na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon čega su se uputili prema zgradu Vlade FBiH.

Protestima radnika pridružit će se i predsjednici ostalih sindikata u Federaciji BiH.

Okupljeni su poručili da na ovome danas neće stati, te da će istrajati u svojim naporima da ostvare minimum za radnike.

Iz Sindikata su izjavili kako zahtjevi upućeni Vladi Federacije BiH, Zavodu za javno zdravstvo te Udruženju poslodavaca FBiH, a zahtjevi su:

- Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);

- Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

- Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije