1. maj u Sarajevu: Na ulicama Ženski marš, protesti trgovaca, rudara, ugostitelja...

5
Radiosarajevo.ba
1. maj u Sarajevu: Na ulicama Ženski marš, protesti trgovaca, rudara, ugostitelja...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Okupljanje građana ispred Vlade

Prvi maj se u cijelom svijetu obilježava kao dan borbe za radnička prava, ali i dostojanstvo. Upravo zato, predstavnici rudara, trgovaca, ugostitelja, ali i mnogih građana su za danas najavili proteste u glavnom bh. gradu – u borbi za bolje sutra, te bolji položaj radnika u bh. društvu.

Tako su predstavnici Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine među prvim najavili proteste.

Kako nam je rekao Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika FBiH za Radiosarajevo.ba, rudari će se danas organizovati u više grupa.

Cilj je, na miran i dostojanstven način, poslati poruku o problemima i odlukama rudara.

"Vidljiva je namjera Elektroprivrede BiH da se žele ugroziti prava rudara, odstupa se od osnovnih ljudskih ali i materijalnih prava. Ne možemo to više tolerisati", ističe Husić za Radiosarajevo.ba.

Nakon toga, proteste su najavili i radnici metalskog sektora.

Njihovi zahtjevi, koji će biti upućeni Vladi FBiH, su utvrđivanje najniže plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate, te oslobađanje privrede visokih nameta.

Predstavnici trgovaca i ugostitelja će također danas izaći na ulice.

Tačnije, predstavnici Sindikata trgovaca i ugostitelja traže povećanje minimalne plate koja iznosi jednako već godinama.

"Budite hrabri! Gotovo je sa šuti i trpi! Ovo je momenat koji niko od nas nikad prije nije doživio i od ovog vjerujemo nema većeg straha. Zato je vrijeme da imenom i prezimenom otvoreno i bez straha prozovemo sve one koji nam otežavaju ionako težak život trgovca“, poručili su iz ovog Sindikata.

Također, vakcinacija protiv koronavirusa je jedan od njihovih zahtjeva.

Jučer je istekao i rok do kojeg su zastupnici trebali odgovoriti na zahtjeve građana i građaki naše zemlje o  neadekvatnom odgovoru na pandemiju koronavirusa i nenabavku vakcina.

Upravo su predstavnici "Ženskog marša – Borba za život" najavili podršku Sindikatu ugostitelja i trgovaca, te izlazak na sutrašnje proteste, a pozvali su i građane da im se pridruže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije