Protesti Sindikata policije ispred Predsjedništva BiH

1
Radiosarajevo.ba
Protesti Sindikata policije ispred Predsjedništva BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Policijski službenici koji su na državnom nivou danas su protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Izašli su pripadnici Granične policije, SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Na ovaj čin UO Saveza Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini se odlučio jer plate uposlenih u policijskim organima su ostale na nivou prethodnih “devet” godina iako je u međuvremenu, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plata, Budžet institucija Bosne i Hercegovine povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili procentualno za 8%.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata kazao je da su oni jedno legalno tielo koje okuplja sve zaposlene u policijskih organima na nivou BiH.

"Od kada postoji Savez mi želimo da ostvarimo jedan socijalni dijalog. Međutim prebacivanje loptice sa jednog na drugog na trećeg, mi smo se iz očaja upustili na ovaj korak. Dva člana Predsjdništva smo bili, Džaferovića i Komšića, i mislili smo da smo krenuli na bolje. Nismo tražili da nam s retroaktivno vraćaju plate, već smo tražili dio novca da nam se vrati, da osnovice bude kao 2008. godine, ali zbog pandemije smo pristali i na osnovicu iz 2012. godine.

Čak je i Vijeće ministara BiH podržalo ovaj prijedlog, te je budžet poslan na Predsjedništvo BiH, ali onda su nam isti oni koji su i obećali vratili to na Vijeće ministara", kazao je Krvavac.

On ja istaknuo da policajac na državnom nivou ima platu 890 maraka sa svim dadžbinama.

"Sva pomoć koju je BiH dobiala podijeljna je entietima, ni marka nije došla na državni nivo. Mi imamo najmanje plate u odnosu na sve nivoe u BiH. Ništa ne ide u ovoj državi. Imamo tu pripadnike i SIPA-e, DKP. Policiajc koji osigurava jednog takvog funkcionera, omjer je 1:10, problem je nastao kada je trebao da dobije povećanje od 24 marke", rekao je Krvavac.

Kazali su da su i problem uniforme policijskih službenika. Pravilnik o policijskoj uniformi je usvojen 2017. godine, ali nije objavljen.

"Morate znati da smo jedini u svijetu koji nemaju kolektivne i granske ugovore. Policiji se samo šteti, kolektivni ugovori to mogu definirati, a po ovome trenutnom zakonu ne", zaključio je on.

Policijski služebnici su svojom šutnjom iskazali nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije