Borba za život se nastavlja: U Sarajevu danas novi protesti

11
Radiosarajevo.ba
Borba za život se nastavlja: U Sarajevu danas novi protesti
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protesti "Borba za život"

Inicijativa „Borba za život“, koja je prerasla u pokret „Ženski marš“ za danas je najavila nove proteste u 12:00 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Upućen je poziv svim građankama i građanima da se pridruže na ovim protestima i iskažu na miran i dostojanstven način svoje nezadovoljstvo i želju za boljim uslovima života, jer promjena nije moguća, ako je sami ne pokrenemo.

Budući da se Vijeće ministra Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oglušilo o zahtjeve sa protesta od 06. aprila 2021. ovoga puta organizatori protesta zahtjevaju od zastupnika/ica, delegata/tkinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da ODMAH:

- u skladu sa Poslovnicima o radu pokrenu smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine;

- imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije korona virusa i upravljanja krizom.

Incijativa „Borba za život“ svakodnevno dobija sve veću podršku građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Podršku su imenom i prezimenom iskazali i: nastavnici/e, suradnici/e i studenti/ce Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Muzičke akademije, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Podršku su iskazali i prosvjetni radnici/e i građani/ke svih gradova i općine Unsko-Sanskog kantona, te Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

"Naši zahtjevi su formulirani u dopisu koji smo pripremile i koje 17. aprila na email šaljemo na adrese svih zastupnika/ica, delegata/kinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Također dopis sa zahtjevima i sve email adrese zastupnika/ica, delegata/kinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine sa naznakom po izbornim jedinicama posredno i neposredno izabranih objavile smo na našoj Facebook stranici Ženski marš (@ZenskiMars), te pozivamo svakog/ku odgovornog/u građanina/ku da sa svoje e-mail adrese pošalju isti zahtjev", poručuju iz pokreta "Ženski marš".

Kad i gdje je okupljanje:

12:05 – 13:30 protesti ispred Parlamenta BiH 

Za vozače:

10:45-11:15 Mjesto okupljanja za vozila je plato ispred Željezničke stanice. Tu će se vršiti podjela transparenata i formiranje kolona.

11:15 – 11:45 Protestna vožnja: od platoa ispred Željezničke stanice do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Hamdije Čemerlića i dalje do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Vrbanja.

Za pješake:

11:30 – 11:55 Mjesto okupljanja za pješake je ispred Zemaljskog muzeja.
11:55 – 12:05 Protestna šetnja: od Zemaljskog muzeja do Parlamentarne skupštine BiH.

Molimo sve građane i građanke koji žele podržati proteste da se pridržavaju epidemioloških mjera, podrže protest kao vozači/ce u svojim automobilima i u dozvoljenom broju (maksimalno 20 u grupi) sa maskama i distancom od 1,5 metra (pješaci/kinje) ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na protestima govore:
- Predstavnice Ženskog marša
- Doktor Bakir Nakaš
- Edina Gugać

Podsjećamo o pokretu „Ženski marš-borba za život“:

Dana, 6. aprila 2021. godine s početkom u 12:05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održani su mirni protesti pod nazivom „Borba za život“.

Neformalna grupa građana i građanki je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevala uvođenje obaveznog PCR testiranja za sve ulaske u Bosni i Hercegovinu i podnošenje neopozive ostavke kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Rok za postupanje po zahtjevima neformalne grupa građana i građanki Bosne i Hercegovine istekao je 13. aprila 2021. Iako su svoje  zahtjeve blagovremeno uputili poštom i predali na protokol svih ministarstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ponudili tri mogućnosti odgovora na zahtjev, niko od pomenutih nivoa se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli udovoljiti zahtjevima neformalne grupe građana i građanki koji su podržali proteste i zahtjeve incijative „Borba za život“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije