"Ženski marš" dao rok vlastima: Nabavite vakcine ili slijede masovniji protesti 1. maja

4
Radiosarajevo.ba
"Ženski marš" dao rok vlastima: Nabavite vakcine ili slijede masovniji protesti 1. maja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protesti "Borba za život"

Minutom šutnje desetine građana Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji su se okupili jučer na protestima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, odali su počast onima koji su preminuli od posljedica zaraze novim koronavirusom.

Podsjetimo, protest pokreta "Ženski marš-borba za život" bio je nastavak protesta održanog 6. aprila u Sarajevu, a na kojem su građani tražili smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, te imenovanje novih saziva izvršne vlasti, koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

S obzirom da nisu dobili odgovor na zahtjeve od 6. aprila, građani su ponovno izašli na ulice Sarajeva.

"Vrijeme je za promjenu paradigme", "Bitka za život", "Država na prvom mjestu", "PCR test obavezan za sve" neke su od poruka koje su demonstranti nosili tokom današnjih protesta.

Nastavljajući svoje aktivnosti, iz pokreta "Ženski marš" na službene e-mail adrese svih zastupnika i zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH i PS FBiH, te delegata i delegatkinja u Domu naroda PS BiH i PS FBiH upućeni su zahtjevi pokreta Ženski marš koje su iskazali nastavkom spomenutih protesta "Borba za život".

"Uskoro objavljujemo e-mail adrese zastupnika koje ste birali u svojoj izbornoj jedinici na koje možete slati svoje zahtjeve", navedeno je iz pokreta.

U pismima je naveden rok do kraja aprila ili će, u protivnom, biti održani masovniji protesti 1. maja.

Objavljena su i pisma delegatima/kinjama i zastupnicima/cama pokreta Ženski marš u kojima su detaljno obrazloženi njihovi zahtjevi, te ih i portal Radiosarajevo.ba prenosi u znak podrške zahtjevima građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije