! / Novi protesti u Sarajevu: Mi smo "Ženski marš", a ovo je borba za život

16. 04. 2021. u 11:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1263

"Ženski marš" nastavlja s protestima i poziva građane i građanke na proteste u subotu, 17. aprila 2021. godine s početkom u 12 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Budući da su se Vijeće ministra Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oglušile o zahtjeve sa protesta od 06. aprila 2021. ovoga puta zahtjevamo od zastupnika/ica, delegata/tkinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da ODMAH:

- u skladu sa Poslovnicima o radu pokrenu smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine;
- imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije korona virusa i upravljanja krizom.

Incijativa „Borba za život“, koja je sada već prerasla u pokret „Ženski marš“, svakodnevno dobija sve veću podršku građana i građanki Bosne i Hercegovine. Podršku su imenom i prezimenom iskazali i nastavnici/e, suradnici/e i studenti/ce Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Muzičke akademije, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Podršku su iskazali i prosvjetni radnici/e i građani/ke svih gradova i općine Unsko-Sanskog kantona, te Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

Naši zahtjevi su formulirani u dopisu koji smo pripremile i koje na dan protesta, 17.04.2021. godine mailom šaljemo na adrese svih zastupnika/ica, delegata/kinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Također dopis sa zahtjevima i sve mail adrese zastupnika/ica, delegata/kinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine sa naznakom po izbornim jedinicama posredno i neposredno izabranih objavile smo na našoj Facebook stranici Ženski marš (@ZenskiMars), te pozivamo svakog/ku odgovornog/u građanina/ku da sa svoje e-mail adrese pošalju isti zahtjev.

Građanke i građani Vaša uključenost u našu zajedničku BORBU ZA ŽIVOT je neophodna, poručile su organizatorice protesta.

Satnica:

12:05 – 13:30 PROTESTI ISPRED PARLAMENTA BOSNE I HERCEGOVINE
Za vozače:
10:45-11:15 Mjesto okupljanja za vozila je plato ispred Željezničke stanice. Tu će se vršiti podjela transparenata i formiranje kolona.
11:15 – 11:45 Protestna vožnja: od platoa ispred Željezničke stanice do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Hamdije Čemerlića i dalje do raskrsnice ulica Zmaja od Bosne – Vrbanja.
Za pješake:
11:30 – 11:55 Mjesto okupljanja za pješake je ispred Zemaljskog muzeja.
11:55 – 12:05 Protestna šetnja: od Zemaljskog muzeja do Parlamentarne skupštine BiH.
Molimo sve građane i građanke koji žele podržati proteste u subotu da se pridržavaju epidemioloških mjera, podrže nas kao vozači/ce u svojim automobilima i u dozvoljenom broju (maksimalno 20 u grupi) sa maskama i distancom od 1,5 metra (pješaci/kinje) ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Na protestima govore:
- Predstavnice Ženskog marša
- Doktor Bakir Nakaš
- Edina Gugać
O pokretu „Ženski marš-borba za život“:
Dana, 06. aprila 2021. godine s početkom u 12:05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održani su mirni protesti pod nazivom „Borba za život“. Neformalna grupa građana i građanki je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevala uvođenje obaveznog PCR testiranja za sve ulaske u Bosni i Hercegovinu i podnošenje neopozive ostavke kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Rok za postupanje po zahtjevima neformalne grupa građana i građanki Bosne i Hercegovine istekao je 13. aprila 2021. Iako smo naše zahtjeve blagovremeno uputile poštom i predale na protokol svih ministarstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ponudile tri mogućnosti odgovora na naš zahtjev, niko od pomenutih nivoa se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli udovoljiti zahtjevima neformalne grupe građana i građanki koji su podržali proteste i zahtjeve incijative „Borba za život“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)