Bunt / Za 1. maj protest rudara u Sarajevu

30. 04. 2021. u 10:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je proteste i to simbolično na 1. maj koji se obilježava kao Dan rada.

Poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine".

Ističu da će okupljanje početi na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva.

Iz Sindikata ukazuju na probleme u rudarstvu u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Podsjećamo, rudari Federacije Bosne i Hercegovine uputili su pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo Admiru Andeliji, te direktorima rudnika iz sastava Koncerna, upozoravajući da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je na sjednici istog održanoj 19. aprila 2021 godine analiziralo aktuelnu problematiku u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Evidentno je, naveli su, da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno a što je proizvod niza okolnosti.

"Potpuno je otvorena mogućnost da se od strane Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najkasnije do 30. aprila 2021 godine u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava Generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo za 10. maj 2021 godine. U toku Generalnog štrajka će biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja u sastavu Koncerna", jedna je od odluka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)