Rudari najavljuju generalni štrajk i masovne proteste 1. maja!

Radiosarajevo.ba
Rudari najavljuju generalni štrajk i masovne proteste 1. maja!
Foto: Anadolija / Arhiva

Rudari Federacije Bosne i Hercegovine uputili su pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo Admiru Andeliji, te direktorima rudnika iz sastava Koncerna, upozoravajući da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je na sjednici istog održanoj 19. aprila 2021 godine analiziralo aktuelnu problematiku u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Evidentno je, naveli su, da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno a što je proizvod niza okolnosti.

"Potpuno je otvorena mogućnost da se od strane Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najkasnije do 30. aprila 2021 godine u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava Generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo za 10. maj 2021 godine. U toku Generalnog štrajka će biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja u sastavu Koncerna", jedna je od odluka.

Također, zaključeno je da će se povodom obilježavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada pod sloganom „NE NEPRAVEDENOM I NEHUMANOM RESTRUKTUIRANJU RUDNIKA UGLJA U SASTAVU KONCERNA“ u Sarajevu održati protestni skup članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

"Protestni skup će biti održan 1. maja 2021 godine u organizaciji Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i Sindikalnih organizacija navedenog sindikata", stav je rudara.

S druge strane, kako je konstatirano, JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo i menadžmenti rudnika uglja u sastavu Koncerna u potpunosti iskazuju spremnost da bez obzira na značajan broj nejasnoća počnu sa primjenom novih Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u svim rudnicima u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

"Počinje biti potpuno vidljivo da se po pitanju utvrđivanja novih Pravnilika o radu u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo i Pravilnika o radnom učinku predviđa minimum potrebnog nivoa socijalnog dijaloga te se ima namjera kroz navedene akte u značajnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo materijalnih prava radnika u rudnicima uglja u sastavu koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo", konstatirano je.

Podrška rudarima „Kreke“

Predsjedništvo i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH pružaju potpunu podršku najavljenom štrajku u Rudniku uglja „Kreka“ u Tuzli za 26.aprila 2021 godine.

"Postaje potpuno jasno da se radnici Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli i sindikat navedenog rudnika organizovano i planirano gotovo svaki mjesec iz nepoznatih razloga prisiljavaju na štrajk", zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije